Advies bij de Omgevingswet
Onze leefomgeving heeft invloed op onze gezondheid. Met een gezonde inrichting van die omgeving boeken we gezondheidswinst voor de inwoners ervan. Een veilige en gezonde leefomgeving is een van de doelen van de Omgevingswet die op 1 januari 2023 ingaat. GGD Hollands Noorden adviseert in het kader van deze nieuwe wet.
Een gezonde leefomgeving gaat om het bevorderen van de gezondheid. Denk aan bewegen stimuleren met wandelpaden en rookvrije zones. En het gaat om het beschermen tegen negatieve invloeden van de omgeving. Zoals zorgen voor schone lucht. Ook zelfredzaamheid of het uitnodigen tot meedoen aan de samenleving hoort bij een gezonde leefomgeving.
Een gezonde leefomgeving:
- nodigt uit tot gezond gedrag (sporten, spelen en bewegen)
- is schoon en veilig
- stimuleert fietsen, wandelen en gebruik van openbaar vervoer
- zorgt dat mensen elkaar kunnen ontmoeten
- houdt rekening met de behoeften van (toekomstige) bewoners
- houdt rekening met de behoeften van specifieke bevolkingsgroepen (kinderen, ouderen, chronisch zieken, gehandicapten, mensen met een lager inkomen)
- heeft een goede milieukwaliteit (geluid, bodem, lucht, externe veiligheid)
- heeft gezonde, duurzame en levensloopbestendige woningen
- heeft een aantrekkelijke en gevarieerde openbare ruimte
- heeft een gevarieerd aanbod aan voorzieningen (bijv. woningen, scholen, winkels, cultuur, bedrijven, openbaar vervoersvoorzieningen, sport)
- is zo gezond mogelijk ingericht op het gebied van voedselvoorzieningen
Ruimtelijk beleid
Ontwikkelingen in ruimtelijk beleid hebben invloed op de gezondheid van inwoners. De Omgevingswet biedt gemeenten de mogelijkheid om gezondheid en (fysieke) veiligheid te betrekken bij ruimtelijke planvorming en beslissingen.
Lokale gezondheidskansen en -risico’s
GGD Hollands Noorden adviseert met haar kennis op lokaal niveau in het kader van de nieuwe Omgevingswet. Onze experts op het gebied van milieukunde, gezondheidsbevordering, epidemiologie en infectieziektebestrijding werken hierbij samen. In alle fasen van de beleidscyclus kunnen zij een bijdrage leveren.
Wij geven (wetenschappelijk) onderbouwd en onafhankelijk advies over lokale gezondheidskansen en -risico’s. We denken mee bij het opstellen van omgevingsvisies, -plannen en -programma’s en bij het verlenen van vergunningen. Daarnaast geven we advies over doelstellingen voor de fysieke leefomgeving, omgevingswaarden en regels. En we adviseren over het monitoren van de effecten van beleid op gezondheidsindicatoren.
Contact
Wilt u weten wat GGD Hollands Noorden voor uw gemeente in het kader van de Omgevingswet kan betekenen? Of heeft u andere vragen met betrekking tot deze wet? Neem dan contact met ons op.