Voorkom een plaag, begin vandaag!
Ruim 28% van de Nederlanders heeft in de afgelopen jaren muizen in huis gehad en 4% van de Nederlanders had last van ratten. Daarom sluit GGD Hollands Noorden zich aan bij de campagne van Milieu Centraal: Voorkom een plaag, begin vandaag.
Voorkomen beter dan bestrijden
“Muizen en ratten zijn onderdeel van onze omgeving, maar we willen ze liever niet in huis”, aldus Sanne Janssen, expert plaagdierbeheersing bij Milieu Centraal. “Overlast door knaagdieren kun je beter vóór zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet altijd goed weten wat hiervoor goede maatregelen zijn. Daarom geven wij op plaagvoorkomen.nl tips om plagen te voorkomen.”
Voedsel is grootste oorzaak
Nederlanders denken vaak dat ratten- of muizenoverlast wordt veroorzaakt door natuur in de buurt, of door de buren. Maar meestal komt het doordat ratten en muizen in je huis of tuin makkelijk aan eten kunnen komen en een nestje kunnen bouwen. Je kunt dus zelf veel doen om een plaag te voorkomen.
De belangrijkste tips om een plaag te voorkomen:
- Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Ruim etensresten goed op en voorkom dat er afval rond je huis blijft liggen.
- Zorg ook dat prullenbakken goed afgesloten zijn.
- Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
- Geef huisdieren ’s morgens te eten en geef ze niet te veel. Als de muizen dan ‘s avonds op zoek gaan naar voedsel is het meeste op. Bewaar dierenvoer in afgesloten blikken of stevige kunststof tonnen.
- Laat geen etensresten of fruit liggen rond je huis of in je tuin. Maak dierenverblijven goed dicht en voer vogels niet meer dan nodig.
- Zorg dat dieren niet binnen kunnen komen. Maak spleten en kieren dicht, maar zorg wel voor genoeg ventilatie. Muizen kruipen door hele kleine gaatjes. Een gaatje van een halve centimeter breed is al groot genoeg.
Heb je toch last van een plaag? Schakel dan een erkend plaagdierbeheerser in voor advies, dat is de beste manier om er van af te komen.
Meer weten?
- Ratten en muizen zijn vooral vervelend, maar ze kunnen ook gezondheidsrisico’s veroorzaken. Lees meer over de gezondheidsrisco’s van ratten en muizen.
- Zie GGD Leefomgeving voor informatie over plaagdieren, planten waarvoor je oppast, luchtverontreiniging en meer.
- Op plaagvoorkomen.nl kun je terecht voor praktische en milieuvriendelijke tips om een muizen- of rattenplaag te voorkomen. Ook vind je er tips over wat je kunt doen als je al overlast hebt.