Suïcidepreventieweek: 'Weer grip krijgen op het leven'

‘Voor mij hoeft het niet meer!’ roept de man uit. Vanochtend kregen we een telefoontje van zijn zus. Ze maakt zich zorgen om haar broer: hij doet ‘rare’ uitspraken en zij en de familie dringen maar moeilijk tot hem door. Het eerste wat ik doe, is uitzoeken of hij al ergens onder behandeling is. Dit blijkt niet het geval, dus ik ga op huisbezoek. Ik bel aan en probeer rustig het gesprek aan te gaan. Ik mag verder komen. Al snel blijkt dat de vriendin van deze jongeman de relatie heeft verbroken. ‘Ik wil zo niet verder, het hoeft niet meer’, zo verwoordt hij zijn gevoelens. Maar ik kom er al snel achter dat er méér aan de hand is dan flinke liefdesverdriet. De man heeft niet alleen psychische kwetsbaarheid, maar ook verslavingsproblematiek. Sterker nog: hij probeert juist zijn speedgebruik af te bouwen. Ik weet, vanuit mijn achtergrond in de verslavingszorg: het gebruik van deze drugs, en ook het afkicken ervan, maakt mensen psychose-gevoelig. En soms ook suïcidaal. Maar bij deze man zijn de uitspraken meer een schreeuw om aandacht. Hij wil gehoord worden. Hij wil de grip terugkrijgen op zijn gebruik en daarmee op het leven. Dit zet ik voor hem in gang met een afspraak bij een gespecialiseerde instelling in de verslavingszorg.”

Zie het signaal en doe de melding

Bovenstaande ervaring is zomaar een greep uit de werkdag van één van onze medewerkers bij de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) Vangnet & Advies. Hij en de collega’s proberen – met alles wat er in hun macht ligt – mensen weer op weg te helpen. Dat kunnen zij niet zonder de oplettendheid van familie, vrienden, buren en andere betrokkenen.

Zondert iemand zich af? Raak je het contact kwijt? Neemt iemand zijn telefoon niet op? Is er een toename van drugs- en/of alcoholgebruik? Wordt het huis verwaarloosd? Verwaarloost iemand zichzelf? Eet hij slecht? Doet hij suïcidale uitspraken? Dit zijn de signalen waar je op let: voortekenen dat het niet goed gaat. Onze boodschap: maak melding! Want die roep om hulp, krijgt bij de OGGZ het juiste vervolg.

Onze medewerker vertelt: “Iedereen maakt dingen mee. En ieder mens kan op enig moment vastlopen in het leven. Natuurlijk: de ene persoon is hierin kwetsbaarder dan de ander. Bijvoorbeeld door psychische kwetsbaarheid, verslavingsproblematiek of  een gebeurtenis die iemand volledig uit het lood slaat. Diegene kan zich dan zorgelijk of verward gaan gedragen en ook suïcidale uitspraken of pogingen doen. Maar in dit vaak onbegrepen gedrag en achter de uitspraken of dingen die iemand kan doen, schuilt een verhaal. En vooral: een schreeuw om hulp!”

Begeleiden naar de juiste zorg

De Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ) richt zich op mensen die zelf meestal geen directe hulpvraag hebben. Soms is er geen passende reguliere zorg aanwezig of weet men niet waar de nodige zorg te vinden is. Er zijn ook mensen die zorg nodig hebben, maar deze niet willen hebben: zorgmijders. Vaak hebben mensen op diverse gebieden problemen. Denk aan: financiële problematiek, verwaarlozing, sociaal isolement en verward ofwel onbegrepen gedrag.  We hebben de kennis en ervaring om mensen actief te benaderen en kijken samen met hen naar wat er nodig is.

Initiatieven Noord-Holland-Noord Suïcidepreventieweek

Van maandag 9 september tot en met vrijdag 13 september is het Suïcidepreventieweek. Samen op een creatieve manier bezig zijn, is belangrijk voor onze mentale gezondheid. GGZ Noord-Holland-Noord organiseert samen met De Hoofdzaak, De Baanbreker, MindsZ, De Trog, Dalisay Recovery, De Verhalenkamer en De Herstelacademie activiteiten met als thema ‘Creatief uit je hoofd’. Zie: ggz-nhn.nl/suicidepreventieweek voor het activiteitenoverzicht. 

Culturele avond

De Suïcidepreventieweek wordt feestelijk afgesloten met muziek, theater en een lezing in de Cultuurkoepel in Heiloo op vrijdag 13 september. Je bent van harte welkom, maar meld je wel even aan. De toegang is gratis. Zie: Suïcidepreventieweek: culturele avond | GGZ NHN (ggz-nhn.nl)

Suïcide: de cijfers 

Elke 40 seconden stapt er iemand op de wereld uit het leven. In Nederland overlijden gemiddeld 1.850 mensen per jaar door suïcide. Dat zijn er 5 per dag.

Zorgen om iemand? 

Is er iemand in je omgeving over wie je je zorgen maakt? Denkt diegene misschien aan zelfdoding? Lees hoe je vragen kunt stellen: 113.nl/maak-je-je-zorgen-om-iemand

Zelf hulp nodig? 

  • Ben je in levensgevaar? Bel meteen 112
  • Geen levensgevaar, wel hulp nodig? Bel 113 (normaal tarief) of 0800-0113 (gratis) of start een chatgesprek via 113.nl