Stage of werk in het buitenland? Regel je vaccinaties

Een nieuw studiejaar voor de boeg, waarin je stage gaat lopen in het buitenland? Of heb je een tussenjaar waarin je (vrijwillig) gaat werken in het buitenland? Zorg dat je ruim voor vertrek – liefst minstens 7 maanden van tevoren – een afspraak maakt bij het Spreekuur Reizigersvaccinaties voor een reisadvies op maat. Want je hebt mogelijk vaccinaties nodig.

Welke vaccinaties dat zijn, is afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen, hoe je gaat wonen en hoe lang je blijft

Werk, stage lopen of vrijwilligerswerk doen in het buitenland is een mooie kans om een ander land met de gewoonten en gebruiken te leren kennen. Je loopt echter wel meer gezondheidsrisico’s dan bij een gewone vakantie. Je hebt meer contact met de plaatselijke bevolking, de kans dat je medische hulp ter plaatse nodig hebt wordt groter en je kunt in contact komen met ziekten die we in Nederland niet kennen.

Welke vaccinaties dat zijn, is afhankelijk van het soort werk dat je gaat doen, hoe je gaat wonen en hoe lang je blijft. Hepatitis B, rabiës, meningitis en Japanse encefalitis zijn voorbeelden van vaccinaties die we met je bespreken. Maak een afspraak voor het spreekuur op de GGD, zodra je weet dat je de reis gaat maken. Hoe eerder je komt, hoe beter we je kunnen adviseren en beschermen.

En ook nog even dit!

  • Zorg voor een goede verzekering
  • Ga kort voor vertrek naar je tandarts voor een extra controle
  • Overleg met je arts/ specialist als je onder behandeling bent
  • Zorg voor voldoende medicatie
  • Check het visumbeleid van het land waar je gaat werken
  • Verdiep je in de lokale gebruiken en gewoonten, zoals kleding en gebruik van alcoholische dranken

Fijne reis!