Roken tijdens zwangerschap: kind kleinere hersenen

Healthy life choice, stop smoking concept. Pregnant woman breaking cigarette on halves, free space

Zwanger en roken? Dit heeft tot lang na de geboorte negatieve gevolgen voor de hersenontwikkeling van het kind. Kinderen van moeders die blijven roken tijdens de zwangerschap, hebben op 10-jarige leeftijd meetbaar kleinere hersenen. Onderzoek van het Erasmus MC toont dit aan.

Kinderen van moeders die roken tijdens de zwangerschap, hebben op 10-jarige leeftijd meetbaar kleinere hersenen

„Dit levert nieuwe inzichten op”, zegt Corine Verhoeven, hoogleraar verloskundige wetenschap aan de University of Nottingham. „Het is bekend dat roken in de zwangerschap risico geeft voor verminderde gezondheid van kinderen op lange termijn. Maar bij mijn weten is dit voor het eerst dat gevolgen voor hersenontwikkeling op deze leeftijd zo is aangetoond.”

GGD Hollands Noorden ondersteunt het programma Rookvrij zwanger. Kinderen horen de kans te krijgen om rookvrij op te groeien. Dit begint al voor en tijdens de zwangerschap. Samen beschermen we opgroeiende kinderen tegen schadelijke gevolgen van (mee)roken. Het doel: een Rookvrije Generatie in 2035.  

Wil jij zwanger worden? Het is belangrijk dat je stopt met roken. Ook je partner. Want roken kan zorgen voor een verminderde vruchtbaarheid van vrouwen en mannen.