Q&A corona: maatregelen en adviezen

Natuurlijk willen we de verspreiding van het coronavirus beperken. Met deze adviezen kun je besmetting voor jezelf en voor anderen zo veel mogelijk voorkomen. Houd ook rekening met mensen die zich zorgen maken om hun gezondheid.

Welke adviezen voor hygiëne zijn belangrijk?

Het virus kan zich minder snel verspreiden als je een aantal hygiëne-adviezen opvolgt.

 • Was vaak en goed de handen met water en zeep. Doe dit altijd als je thuiskomt of ergens op bezoek gaat
 • Hoest of nies in de elleboog
 • Schud geen handen, geef liever een hoofdknik, boks of elleboog
 • Raak je gezicht zo min mogelijk aan
 • Gebruik papieren zakdoekjes om de neus te snuiten en gooi deze daarna weg. Was daarna je handen
 • Daar waar het druk is, kun je jezelf en anderen beschermen door het dragen van een mondkapje

Klachten? Blijf thuis en doe direct een test

Heb je klachten die horen bij het coronavirus, zoals verkoudheid, benauwdheid en hoesten? Voorkom dat je andere mensen besmet. Doe een zelftest.

Positieve zelftest?

Na een positieve zelftest of testuitslag van de GGD moet je direct in isolatie. Dat betekent dat je thuis blijft en op een eigen kamer, zodat je geen huisgenoten kunt besmetten. Meer weten? Doe de Quarantainecheck.

Wat kun je nog meer doen?

 • Vaccinatie is de beste manier om jezelf en anderen te beschermen tegen ernstige ziekte door het coronavirus. Deze bescherming neemt na verloop van tijd af. Daarom kun je nu de herhaalprik halen. Deze brengt je bescherming weer op peil. Dit is extra belangrijk voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die meer risico lopen om ernstig ziek te worden door corona.
 • Kijk wanneer jij aan de beurt bent

Hoe zorg ik voor voldoende ventilatie?

Frisse lucht is belangrijk. Dit helpt om de overdracht van het virus te beperken. Zorg dat thuis, in winkels, in horeca, op school en op het werk regelmatig wordt gelucht.

 • Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat of dat je ventilatiesysteem aanstaat
 • Zorg dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten. Doe dit ook voor en na bezoek
 • Controleer hoe goed de ventilatie in je huis is
 • In winkels, horeca, op scholen, op het werk en in andere ruimtes waar mensen samenkomen geldt: zet ramen open. Of zorg dat er regelmatig verse lucht een gebouw in wordt gebracht. Bijvoorbeeld doordat luchtverversingsinstallaties zo zijn ingesteld

Moet ik 1,5 meter afstand houden?

Je bent niet meer verplicht om 1,5 meter afstand te houden. Maar het blijft wel een veilige afstand. Geef elkaar de ruimte, ook bij bezoek thuis en op het werk.

Hoe zit het met thuiswerken?

Het kabinet roept werkgevers op om afspraken met werknemers te maken om thuiswerken te stimuleren. Het kabinet vraagt extra aandacht voor werknemers die zorgen hebben over hun gezondheid. Ook zij moeten veilig kunnen werken. Voor werknemers met klachten blijft gelden: blijf thuis en doe een test. Bij een positieve test: ga in isolatie en werk thuis als het kan.