Nieuwe vaccinatieronde Mpox: speciaal inloopspreekuur

De vaccinaties tegen mpox (voorheen monkeypox) gaan weer van start. Homo- en bi-mannen, en transpersonen die nog niet eerder zijn gevaccineerd  en weten dat zij een grotere kans hebben op een mpox-infectie, kunnen vanaf volgende week bij GGD Hollands Noorden terecht.

Kom jij in aanmerking voor de mpox-vaccinatie? Kom dan vanaf woensdag 17 mei langs tijdens één van onze speciale inloopspreekuren bij het Centrum Seksuele Gezondheid (Hertog Aalbrechtweg 5 in Alkmaar)

Overdracht en symptomen

Mpox wordt overgebracht door intensief huid-op-huid-contact. In principe kan iedereen dus mpox oplopen. Toch worden de meeste infecties seksueel overgedragen, met name onder mannen die seks hebben met mannen. De klachten van een mpox-infectie beginnen vaak met hoofd- en spierpijn en lichte koorts. Na enkele dagen kan er huiduitslag ontstaan in bijvoorbeeld het gezicht, op ledematen, op de penis of rond de anus.

De huiduitslag kan heel wisselend zijn, van kleine waterblaasjes die erg jeuken tot pijnlijke zweren. Ook is proctitis (darmontsteking) een klacht van mpox. Sommige mensen hebben geen klachten. Ze weten dan vaak niet dat ze het virus bij zich dragen. En dragen op die manier mogelijk onbewust bij aan de verspreiding van het virus.

Uitbraak van mpox

De vaccinatie is belangrijk om infecties en verspreiding van het mpox-virus zoveel mogelijk te voorkomen. Vorig jaar kende Nederland, en andere landen in Europa, een uitbraak van infecties met het mpox-virus. Het begon in het voorjaar en liep de hele zomer door. Het virus hield zich deze winter rustig, maar vanaf maart zijn weer enkele gevallen van een mpox-infectie in Nederland gemeld. Het virus is dus nog niet verdwenen en kan zo weer een uitbraak veroorzaken.

Inloopspreekuur bij GGD Hollands Noorden

Mannen en transpersonen die willen weten of zij in aanmerking komen voor de vaccinatie, kunnen terecht op Mantotman.nl voor informatie. Kom jij in aanmerking voor de mpox-vaccinatie? Kom dan vanaf woensdag 17 mei langs tijdens één van onze speciale inloopspreekuren bij het Centrum Seksuele Gezondheid (Hertog Aalbrechtweg 5 in Alkmaar). Je hoeft dus geen afspraak te maken. Je kunt gratis parkeren voor het gebouw. De locatie is bovendien direct aan het NS-station Alkmaar-Noord gelegen.

Openingstijden

  • Woensdag 17 mei 13.30-16.30 uur
  • Donderdag 25 mei 13.30-16.30 uur
  • Woensdag 31 mei 13.30-16.30 uur
  • Donderdag 8 juni 13.30-16.30 uur
  • Woensdag 14 juni 13.30-16.30 uur
  • Donderdag 22 juni 13.30 tot 16.30 uur
  • Woensdag 28 juni 13.30-16.30 uur