Vanaf vandaag nieuwe tabaksregels

Vanaf vandaag gelden nieuwe regels met betrekking tot tabak. Zoals aanscherping van het reclameverbod en regulering van elektronische verhittingsapparaten. Alle sigaretten moeten er voortaan neutraal uitzien. Deze regels moeten zorgen voor een rookvrije generatie in 2040.

Door reclame zijn met name jongeren meer geneigd zijn om te beginnen met roken. En reclame weerhoudt rokers ervan om te stoppen met roken. Tabaksspeciaalzaken mogen als enige nog reclame maken, maar dan wel alleen binnenin de zaak.  Reclame op de gevel en – in beperkte gevallen – de etalage, wordt voor alle verkooppunten verboden. 

Het is ontzettend belangrijk dat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Daarmee kunnen we bijdragen aan het terugdringen van de circa 20.000 sterfgevallen door tabak elk jaar.

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS)

Regulering van elektronische verhittingsapparaten 

Bij elektronische verhittingsapparaten wordt tabak verhit in plaats van verbrandt. Elektronische verhittingsapparaten lijken op e-sigaretten. Daarom gelden nu ook hiervoor een reclame- en uitstalverbod. Ook komen er verschillende verkoopbeperkingen (zoals de leeftijdsgrens van 18 jaar). Op de verpakking van elektronische verhittingsapparaten moet een gezondheidswaarschuwing staan.

Neutrale sigaretten 

Sigaretten moeten er vanaf vandaag allemaal hetzelfde uitzien. Er mag geen verschil meer zijn in kleur, vormgeving en materiaal. In 2020 zijn al neutrale verpakkingen voor sigaretten en shag ingevoerd.

Door bovenstaande maatregelen wordt roken minder aantrekkelijk gemaakt. Mensen worden ook bewuster van de schadelijkheid van roken. Dit is uiteindelijk, samen met andere maatregelen, van invloed op het rookgedrag. 

Meer weten over (stoppen met) roken?

Wil jij meer weten over (stoppen met) roken? Op onze site vind je heel veel informatie.