Mentale gezondheid: 4x maak je hoofd leeg

Een goede geestelijke gezondheid is van ons allemaal. En iedereen kan hieraan bijdragen. Om hier bewustwording in te creëren, vindt van 22 tot en met 28 mei 2023 de Europese Week van de Mentale Gezondheid plaats.

Veerkracht gaat over flexibel omgaan met moeilijke momenten. En het goede nieuws: veerkracht kun je trainen

We praten vaak pas over mentale gezondheid als het niet goed gaat. Maar je mentaal goed voelen, komt al eerder in beeld in de vorm van bijvoorbeeld drukte, stress, veranderingen en tegenslag. Het maakt allemaal deel uit van het leven, maar kan je wel uit evenwicht brengen. Ieder een gaat hier anders mee om. Hoe jij hiermee omgaat, hangt af van hoe veerkrachtig je op dat moment bent. Je kunt zeggen dat veerkracht het vermogen is om terug te veren en je aan te passen. Veerkracht gaat over flexibel omgaan met moeilijke momenten. Mensen met een sterke veerkracht laten zich niet snel van de wijs brengen. Zij kunnen hun balans goed bewaren.

Het goede nieuws: veerkracht kun je trainen. Probeer eens de volgende oefeningen als je stress of druk voelt, je niet lekker in je vel zit en/of te veel prikkels hebt.

Adem in, adem uit

Onze ademhaling is heel belangrijk. Als we gespannen zijn of we zitten niet lekker in ons vel, dan ademen we oppervlakkiger. Als je merkt dat je dit doet, probeer dan even echt bewust te ademen. Leg je hand op je buik en adem 10 keer diep in en uit. Neem je tijd om meer in contact te komen met je lichaam en geest.

Kom in beweging

Je bent futloos en blijft liever in bed of op de bank liggen? De moeilijkste stappen zijn die naar de voordeur, maar probeer ze toch te zetten. Want bewegen en sporten verhogen het gehalte aan serotonine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’. Dit is belangrijk voor je humeur, impulscontrole en je zelfvertrouwen. Het lijkt alsof je geen energie hebt om actief te zijn, maar eenmaal bezig voel je je alleen maar beter. Natuurlijk, je kunt trainen in de sportschool, maar ook een wandeling of tochtje met de fiets in de buitenlucht doen je goed.

Structuur in de dag

Als je je somber voelt, dan heb je de neiging om niks te doen, alles uit je handen te laten vallen en dingen uit te stellen. Maar daar ga je je niet beter door voelen. Probeer met kleine dingen meer structuur in je dag aan te brengen. Maak je bed op, neem een ontbijtje, ga wandelen: probeer steeds iets op te pakken. Zo overwin je elke dag meer en dat voelt goed.

Weg met die telefoon


Schrik jij ook als je jouw opgetelde schermtijd ziet?Onze telefoon zorgt voor veel prikkels, die we liever niet krijgen als we ons niet zo lekker voelen. Zorg liever dat je dingen doet waar jij zelf blij van wordt. Ga sporten, tekenen, koken, bakken, lezen, tuinieren: alles waar geen beeldschermen voor nodig zijn. Daarvan kom je tot rust.

Ken jij iemand in je omgeving over wie je je zorgen maakt? Zoek de juiste professionele hulp