60+: hoe zit het met reisvaccinaties?

älteres paar in der stadt schaut auf karte

Vanaf ons 40ste levensjaar gaat ons afweersysteem geleidelijk achteruit. Hierdoor is het effect van vaccinatie minder en verloopt de opbouw van antistoffen trager. Ook kunnen of mogen sommigen vaccinaties niet in combinatie met bepaalde medicijnen gegeven worden. Gebruik je medicijnen en wil je een reis boeken? Vraag dan eerst bij de GGD of je de aanbevolen/verplichte vaccinaties wel kunt/mag krijgen.

Heb je een hart- of vaatziekte? Dan loop je meer risico op trombose tijdens de vliegreis

Gele koorts vaccin

De kans op ernstige bijwerkingen na de gele koorts vaccinatie is bij ouderen groter. Daarom wegen we, bij reizigers vanaf 60 jaar, het risico op bijwerkingen van het gele koortsvaccin zorgvuldig af tegen het risico om de ziekte op te lopen. Dit is van toepassing bij landen zoals Gambia, Kenia, Suriname en Tanzania. Informeer vóór het boeken van de reis bij de GGD of de bestemming gezien jouw leeftijd/ gezondheidssituatie aan te raden is.

Trombose voorkomen

Om trombose te voorkomen is regelmatig bewegen in het vliegtuig voor iedereen goed. Evenals voldoende drinken tijdens de reis (geen alcohol). Heb je last van hart- en vaatziekte? Dan heb je meer kans op trombose. Draag tijdens de reis losse kleding en gemakkelijke, ruim zittende schoenen. Vraag een stoel aan het gangpad, beweeg elk uur de benen, wandel regelmatig rond, en blijf voldoende drinken (geen alcohol).

Maak je afspraak bij het Reizigersvaccinatie Spreekuur voor een advies op maat.