Schooluitval voorkomen met MAZL
De afkorting MAZL staat voor ‘Meer Aandacht voor de Ziekgemelde Leerling’. Het is een landelijk erkende effectieve interventie voor de aanpak van schoolverzuim. Leerlingen die opvallend vaker of langer ziek zijn dan gemiddeld, worden vroegtijdig gesignaleerd en ondersteund.
Het gaat daarbij vaak om medisch-fysieke klachten. Regelmatig ligt hier mentale problematiek aan ten grondslag of het gaat ermee gepaard. Uit onderzoek blijkt dat jongeren die op school regelmatig afwezig zijn, vaker moeite hebben met het vinden van een baan. Ze lopen meer kans om problemen te krijgen met hun psychische gezondheid en hun sociaal-emotionele ontwikkeling.
Met MAZL is er vroegtijdig persoonlijke aandacht voor de leerling die verzuimt, ook als er nog niet zo heel veel aan de hand is, of aan de hand lijkt te zijn. Daarbij is er aandacht vanuit zorg in plaats van uit controle. School en Jeugdgezondheidszorg volgen bij MAZL een gezamenlijk stappenplan. Hierbij is school als eerste aan zet.
MAZL-criteria voortgezet onderwijs
- 7 schooldagen achter elkaar ziek
- 4e ziekmelding binnen 12 weken
- Bij zorgen rondom de leerling
Ziekteverzuim als signaal
MAZL richt zich op het inventariseren van de oorzaken van het ziekteverzuim en het aandragen van oplossingen. Zodat leerlingen en ouder(s)/verzorger(s) adequaat worden begeleid en geholpen en de leerling weer zo snel mogelijk terug naar school kan.
Stappen binnen MAZL
De werkwijze binnen MAZL bestaat uit de volgende stappen:
- De ziekmelding komt binnen op school.
- School neemt contact op met leerling of ouders.
- School gaat in gesprek bij zorgwekkend verzuim.
- Zo nodig consultatie JGZ.
- School vraagt consult bij de jeugdarts aan.
- Consult bij de jeugdarts, gevolgd door terugkoppeling met plan van aanpak naar school.
- School monitort het verzuim en, samen met de geconsulteerde professional, de uitvoering van het plan van aanpak.
- Als het ziekteverzuim zorgelijk blijft, dan wordt het plan van aanpak geëvalueerd door school met ouders/opvoeders en leerling. Wat maakt dat het ziekteverzuim blijft voortbestaan? Zo nodig wordt een nieuw gesprek ingepland door school met ouders/opvoeders, leerling en JGZ. Vervolgens kan het plan van aanpak worden bijgesteld of kunnen andere (hulp)instanties worden betrokken.
Erkende interventie bij schoolverzuim
MAZL is de enige erkende interventie op het gebied van ziekteverzuim op school in Nederland. Ziekteverzuimbeleid volgens MAZL is effectief. De integrale aanpak van school, jeugdgezondheidszorg en gemeente brengt kwetsbare leerlingen tijdig in beeld. Hierdoor wordt preventief ingrijpen mogelijk. Deze aanpak werkt goed: de omvang van de groep leerlingen met zorgwekkend ziekteverzuim neemt met de MAZL-aanpak significant af ten opzichte van deze groep zonder MAZL-aanpak.
- Anne Visser (projectleider MAZL) via anvisser@ggdhn.nl
- Clusteraanvoerders JGZ via clusteraanvoerdersJGZ@ggdhn.nl
De MAZL-aanpak wordt uitgevoerd op vrijwel alle vo-scholen in Noord-Holland-Noord. Een uitgebreide toelichting op de MAZL-aanpak is te vinden in het Landelijke Handboek MAZL voor PO, VO en MBO.