Preventief gezondheidsonderzoek voortgezet onderwijs
In de tweede klas van het voortgezet onderwijs worden kinderen voor het laatst gezien door GGD Hollands Noorden. Leerlingen krijgen een uitnodiging voor het gezondheidsonderzoek bij onze jeugdverpleegkundige. Als voorbereiding op dit onderzoek ontvangt de jongere een digitale vragenlijst.
Het gezondheidsonderzoek in de tweede klas bestaat uit lichamelijk onderzoek en een gesprek met de jongere. De jeugdverpleegkundige onderzoekt de lichamelijke ontwikkeling van het kind. Ook gaan ze samen in gesprek.
Gezond leven? Check het even!
Voorafgaand aan het bezoek vragen we de jongere om de digitale vragenlijst Gezond leven? Check het even! in te vullen. De antwoorden op de vragen vormen de basis voor het gesprek met de jeugdverpleegkundige. Als er behoefte aan of aanleiding voor is, plannen we een vervolgafspraak.
Privacy van de leerling
- Tot 12 jaar beslissen ouder(s)/opvoeder(s) over de medische behandeling van hun kind.
- Jongeren boven de 12 bepalen zelf welke medische informatie zij delen.
- Voor kinderen tussen de 12-16 jaar geldt dat ouder(s)/verzorger(s) het medisch dossier van het kind alleen mogen inzien met toestemming van hun kind.
Leerlingen kunnen dus zelf aangeven of ze een gesprek willen met een jeugdverpleegkundige of -arts. Natuurlijk kunnen ouder(s)/opvoeder(s) altijd contact opnemen met GGD Hollands Noorden als zij zich zorgen maken over hun kind.
Rol school bij onderzoeken door GGD
In overleg met school plannen we de gesprekken in. Voorafgaand hieraan vragen we aan de mentor van de klas om een signaleringslijst in te vullen. De informatie van de mentor nemen we mee in onze bevindingen. Uiteraard houden we hierbij rekening met de privacy van de jongere(n). We gaan ervanuit dat de leerling op de hoogte is als er informatie wordt gedeeld.
Zorgen of vragen?
- Zijn er zorgen over een leerling of heb je vragen? Dan kun je altijd contact opnemen met het JGZ-team van de school.
- De jeugdverpleegkundigen hebben contact met de zorgcoördinator van de school en zij werken samen om eventueel schoolverzuim te verminderen. Dit doen we onder meer via de integrale aanpak MAZL.