Prenataal huisbezoek
De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van zowel fysieke als mentale problemen op latere leeftijd. Gemeenten zijn verplicht om aan zwangeren in een kwetsbare situatie een prenataal huisbezoek door de JGZ te bieden. Om het huisbezoek van de JGZ effectief te laten zijn, is samenwerking van groot belang.
De gemeente moet deze taak opdragen aan c.q. inkopen bij dezelfde organisatie die voor de gemeente de jeugdgezondheidszorg uitvoert. In de regio Noord-Holland-Noord is dit GGD Hollands Noorden. Het prenataal huisbezoek is een interventieonderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start.
Prenataal huisbezoek is op basis van vrijwilligheid
Het prenataal huisbezoek is erop gericht om na signalering van de verloskundig zorgverlener al vroeg in de zwangerschap hulp en ondersteuning door de jeugdverpleegkundige aan te bieden aan zwangeren in een kwetsbare situatie. Hierbij staat voorop dat het een prenataal huisbezoek op basis van vrijwilligheid is.
Medische en sociale risicofactoren bij zwangerschap
Het is wenselijk dat de verloskundig zorgverlener of een andere geboortezorgmedewerker al vroeg in de zwangerschap bij de intake systematisch vraagt naar zowel de medische risicofactoren als de sociale risicofactoren. Zo kan een afweging worden gemaakt of er sprake is van een kwetsbare situatie en kan dit met de zwangere/het gezin worden besproken. Zodat een onderbouwde keuze kan worden gemaakt.