Basisadviezen Omgevingswet
Onze leefomgeving heeft invloed op de gezondheid. Met een gezonde en veilige inrichting hiervan boeken we gezondheidswinst voor inwoners. Dit is een van de doelen van de Omgevingswet.
Een gezonde leefomgeving gaat om het bevorderen van de gezondheid. Denk aan beweging stimuleren met wandel- en fietspaden en rookvrije zones. En bescherming tegen negatieve invloeden van de omgeving, zoals zorgen voor schone lucht. Zelfredzaamheid en/of het uitnodigen tot meedoen aan de samenleving horen ook bij een gezonde leefomgeving.
Omgevingswet: voor een gezonde en veilige leefomgeving
De Omgevingswet bundelt tientallen verschillende wetten en regels over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water. Dat geeft duidelijkheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vraag of een initiatiefnemer op een bepaalde plek mag bouwen, bijvoorbeeld een nieuw winkelcentrum. Wie iets wil, kan straks terecht bij één loket van de betreffende gemeente.
Advies van de GGD
Als experts op het gebied van een gezonde leefomgeving geeft ons team Gezonde Leefomgeving advies over omgevingsvergunningen die door initiatiefnemers worden ingediend bij de gemeenten. Daarnaast geven we advies over omgevingsplannen van gemeenten zelf. Onze expertise richt zich ten eerste op de invloed van de omgeving op de gezondheid van inwoners.
Een gezonde leefomgeving is een omgeving waar inwoners zich prettig voelen. Die uitnodigt tot gezond gedrag en zo min mogelijk negatieve invloed heeft op de gezondheid. De leefomgeving hangt samen met nieuwe uitdagingen en kansen voor de toekomst, zoals: klimaatverandering, vergrijzing, individualisering, slimme technologie en nieuwe vormen van mobiliteit. Gemeenten staan voor de complexe opgave om deze ontwikkelingen en belevingen van de inwoners te verwerken in een omgevingsvisie.
Vroeg deelnemen aan Omgevingstafels
Om plannen goed te kunnen beoordelen, organiseren gemeenten ‘Omgevingstafels’, waarbij diverse ketenpartners aan tafel worden uitgenodigd. Zoals onze Medisch Milieukundigen of beleidsmedewerkers Gezondheidsbevordering, maar ook medewerkers van onze partners Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en de Omgevingsdienst (OD). Soms zit de initiatiefnemer ook aan tafel. Onze missie is om een sterke partner aan tafel te blijven, door in een vroeg stadium met de gemeenten mee te denken vanuit onze expertises.
Ruimtelijk beleid
Ontwikkelingen in ruimtelijk beleid hebben invloed op de gezondheid van inwoners. De Omgevingswet biedt gemeenten de mogelijkheid om gezondheid en (fysieke) veiligheid te betrekken bij ruimtelijke planvorming en beslissingen.
Lokale gezondheidskansen en -risico’s
GGD Hollands Noorden adviseert met kennis op lokaal niveau in het kader van de nieuwe Omgevingswet. Onze experts op het gebied van milieukunde, gezondheidsbevordering, epidemiologie en infectieziektebestrijding werken hierbij samen. In alle fasen van de beleidscyclus kunnen zij een bijdrage leveren.
- Wij geven (wetenschappelijk) onderbouwd en onafhankelijk advies over lokale gezondheidskansen en -risico’s.
- We denken mee bij het opstellen van omgevingsvisies, -plannen en -programma’s en bij het verlenen van vergunningen.
- We geven advies over doelstellingen voor de fysieke leefomgeving, omgevingswaarden en regels.
- We adviseren over het monitoren van de effecten van beleid op gezondheidsindicatoren.
Vragen?
- Ben je inwoner? Neem contact op met de gemeente waarin je een plan wilt realiseren.
- Werk je bij een gemeente of andere organisatie? Stuur een e-mail naar omgevingswet@ggdhn.nl