Meldpunt Vangnet & Advies (OGGZ)
Maak je je zorgen over iemand die sociaal en/of psychisch kwetsbaar is? Dan kun je terecht bij Meldpunt Vangnet & Advies. Het is een regionaal advies- en meldpunt voor inwoners en professionals met (niet-acute) zorgen over inwoners van Noord-Holland-Noord.
Naar aanleiding van een melding verzamelt team Vangnet & Advies informatie en zorgt dat degene over wie een melding wordt gedaan, zo snel mogelijk naar de juiste zorg en/of ondersteuning wordt geleid. Ook geven wij advies aan inwoners en professionals over de aanpak van complexe problematiek.
Openbare Geestelijke Gezondheidszorg
Meldpunt Vangnet & Advies is actief in de Openbare Geestelijke Gezondheidszorg (OGGZ). De Openbare Geestelijke Gezondheidszorg richt zich op mensen die zelf meestal geen directe hulpvraag hebben. Soms is er geen passende reguliere zorg aanwezig of weet men niet waar de nodige zorg te verkrijgen is. Er zijn ook mensen die zorg nodig hebben, maar deze niet willen hebben: de zorgmijders. Vaak hebben mensen op diverse gebieden problemen. Denk aan: financiële problematiek, verwaarlozing, sociaal isolement en verward ofwel onbegrepen gedrag.
Hoe kun je melden?
- Meldpunt Noord-Kennemerland
- Meldpunt Kop van Noord-Holland
- Meldpunt West-Friesland
- Voor algemene informatie en bij vragen: stuur een e-mail naar Meldpunt NHN
Werkwijze na melding
Wij registreren de melding en zoeken uit of de persoon al professionele zorg krijgt. Aan de hand van de informatie van de melder en eventueel aanwezige hulpverlener maken we een situatieschets. Indien nodig doen wij huisbezoeken. Bijvoorbeeld als iemand geen hulp wil, maar dit eigenlijk wel nodig heeft. We leggen contact met als doel om samen met de cliënt een plan van aanpak op te stellen en om de problemen op te lossen of de cliënt te leiden naar passende zorg. Meldpunt Vangnet & Advies werkt veel samen met verschillende organisaties, zoals: verslavingszorg, GGZ, MEE & De Wering, sociale wijkteams, algemeen maatschappelijk werk, Veilig Thuis, politie, woningcorporaties en thuiszorg.
Je kunt als professional het Meldpunt Vangnet & Advies inroepen voor advies bij complexe problematiek of als het niet lukt om de juiste hulp tot stand te brengen. Je kunt ook een melding doen, bijvoorbeeld wanneer:
- Je als professional een zorgwekkende situatie constateert waar nog geen aandacht voor is (woningvervuiling, eenzaamheid, verwaarlozing, multiproblematiek, verslaving etc.).
- Je je zorgen maakt en geen contact krijgt met de betrokkene(n).
- Je het contact bent verloren met iemand bij wie je denkt dat deze hulp nodig is.
Deze doelgroep omschrijven wij als: kwetsbare inwoners van alle leeftijden die verontrustend gedrag vertonen, problemen hebben op meerdere leefgebieden en zelf geen zorgvraag stellen of door de mazen van het bestaande zorg- en hulpverleningsnetwerk vallen.
Typerend voor de OGGZ-doelgroep is de outreachende benadering die nodig is om met de personen in contact te komen en, zo lang als nodig, te blijven. Het vergt een specifieke en actieve inzet om de cliënt naar passende zorg of passende zorg naar de cliënt te leiden. Dit is een essentieel verschil met mensen die zelf hulp zoeken bij bijvoorbeeld Sociale (Wijk)teams, Wmo-loket, huisarts of andere vormen van hulpverlening.
Als je als professional denkt dat iemand verplichte psychiatrische zorg nodig heeft, dan kun je een Wet verplichte ggz (Wvggz) melding doen bij het Meldpunt Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden. Deze mogelijkheid is beschikbaar voor professionals die zelf geen aanvraag voor een ‘Zorgmachtiging’ bij het Openbaar Ministerie kunnen doen.
Meldpunt Vangnet & Advies heeft van de gemeenten in Noord-Holland-Noord in het kader van het proces ‘Zorgmachtiging’ de opdracht gekregen meldingen aan te nemen en het zogeheten ‘Verkennend Onderzoek’ uit te voeren.
Na dit onderzoek wordt besloten of de aanvraag voor een zorgmachtiging (ZM) nodig is. Zo ja, dan vraagt Vangnet & Advies de zorgmachtiging (ZM) aan bij de Officier van Justitie. De rechter beslist uiteindelijk of verplichte zorg wordt ingezet. De verplichte zorg kan in een zorginstelling, maar ook in een polikliniek of thuis worden geboden.
Cijfers en inzichten
Ben jij als professional onderdeel van de OGGZ-keten en heb je vragen over de doelgroep van Vangnet & Advies of de meldingen die het meldpunt binnenkrijgt voor jouw regio? Neem via e-mail contact op met team Epidemiologie van GGD Hollands Noorden.
Meldpunt Vangnet & Advies van GGD Hollands Noorden is werkzaam in de regio Noord-Holland-Noord. Dit betreft de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Drechterland, Enkhuizen, Heiloo, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen, Stede Broec en Texel.