Kansrijke Start
Ieder kind verdient de best mogelijke start van zijn leven en een optimale kans op een goede toekomst. De jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden (JGZ) biedt verschillende preventieve interventies die ingezet kunnen om die goede start te realiseren. Deze zijn onderdeel van het actieprogramma Kansrijke Start.
De gezondheid van een kind voor, tijdens en vlak na de geboorte – de eerste 1.000 dagen – blijkt een belangrijke voorspeller te zijn van problemen op latere leeftijd.
Binnen Kansrijke Start werken gemeenten en de Rijksoverheid samen met medewerkers van wijkteams, welzijnswerk, volwassenen-GGZ, geboortezorg en jeugdgezondheidszorg aan een kansrijke start voor zoveel mogelijk kinderen. Kansrijke Start doet een beroep op gemeenten en alle professionals in het sociale en medische domein om het belang van de eerste 1.000 dagen uit te dragen en er actief op in te zetten. GGD Hollands Noorden voert het programma Kansrijke Start uit voor de gemeenten in de regio Noord-Holland-Noord.
Preventieve interventies
De volgende preventieve interventies kunnen vanuit GGD Hollands Noorden worden ingezet binnen het aanbod van Kansrijke Start.
Prenataal cursusaanbod
Aanstaande ouders kunnen gebruik maken van het prenataal cursusaanbod. Dit aanbod is gericht op de zwangerschap, bevalling, het geven van borstvoeding en voorbereiden op het ouderschap. Aanstaande ouders zijn hierdoor beter voorbereid op de bevalling, herstellen hiervan sneller en hebben een beter beeld van het ouderschap.
Maternale vaccinaties
De GGD verstrekt de maternale kinkhoestvaccinatie. Deze vaccinatie,
die vanaf 22 weken zwangerschap wordt gegeven aan de aanstaande moeder, beschermt de pasgeboren baby tegen kinkhoest totdat deze oud genoeg is om zelf gevaccineerd te worden. Tijdens het griepseizoen kan de zwangere vrouw vanaf 15 oktober tot 1 maart ook de griepvaccinatie halen bij de GGD.
Prenataal huisbezoek
Een huisbezoek in de zwangerschap is er voor zwangeren (en hun partner) met vragen of zorgen over het aanstaande ouderschap. De jeugdverpleegkundige zorgt ervoor dat de zwangere haar verhaal kwijt kan en vragen of zorgen kan delen. De jeugdverpleegkundige luistert naar de wensen en behoeften en kijkt samen met de (aanstaande) ouder(s) naar mogelijkheden om het beste voor het gezin en het kind te bereiken.
Stevig Ouderschap
Vanuit Stevig Ouderschap biedt de verpleegkundige laagdrempelige en
positieve ondersteuning bij ouderschap, baby en hechting. Het programma is gemakkelijk aan te vragen en voor iedereen met een baby tot 6 maanden.
VoorZorg
VoorZorg is een intensief huisbezoekprogramma voor zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie en duurt totdat het kindje 2 jaar is. Het programma biedt ondersteuning bij de zwangerschap, versterking van het ouderschap, verzorging en opvoeding, gezondheid en levensloopontwikkeling en bij het krijgen van betere toegang tot hulp.
Nu Niet Zwanger
Nu Niet Zwanger (NNZ) biedt hulpverleners concrete middelen om hun cliënten in kwetsbare situaties (vrouw én man) in een open en eerlijk gesprek te laten nadenken over hun kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. En wat dat voor cliënten zou betekenen in hun huidige leven.
Meer over Kansrijke Start?
- Stuur een e-mail
- Bekijk de video hieronder