Infectieziekten
Griep en verkoudheid, Q-koorts en mazelen: allemaal infectieziekten. GGD Hollands Noorden houdt zich bezig met het voorkomen en bestrijden van infectieziekten in de regio Noord-Holland-Noord. Dit doen we met voorlichting en advies, bron- en contactonderzoek en vaccinaties. Bij meldingsplichtige infectieziekten doen we onderzoek.
Infectieziekten herkennen en behandelen
Infectieziekten blijven een risico voor onze gezondheid. Hoe voorkom en herken je besmetting en hoe handel je? Klik op de betreffende infectieziekte in onderstaand overzicht voor meer informatie.
- Mpox (apenpokken)
- Bof
- Hepatitis B
- Hondsdolheid (rabiës)
- Kinkhoest
- Legionella
- Mazelen
- Tuberculose
- Vijfde ziekte
- Overige infectieziekten
LCI
De LCI (Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding) ontwikkelt richtlijnen voor de preventie en bestrijding van infectieziekten. De LCI is 24/7 bereikbaar om overheid en professionals inhoudelijk te adviseren bij het bestrijden van uitbraken van infectieziekten. De LCI is onderdeel van het RIVM.
LCI-app
Met de LCI-app voor professionals heb je altijd de richtlijnen (en draaiboeken, verpleegkundig stappenplannen, quizzen en publieksinformatie) bij de hand, zelfs offline. Zoek snel een incubatieperiode of raadpleeg je ‘favoriete’ richtlijnen tijdens een huisbezoek. De app is er voor Android en iOS.
Meldingsplichtige infectieziekten
Voor sommige infectieziekten geldt een meldingsplicht. Meldingsplichtige infectieziekten zijn verdeeld over de groepen A, B1, B2 en C. Deze indeling is gebaseerd op de mate waarin dwingende maatregelen opgelegd kunnen worden om de bevolking te beschermen. Het RIVM biedt een overzicht per groep van alle infectieziekten waarvoor een meldingsplicht geldt.