HPV-vaccinatie voor jongeren
HPV is een virus: het humaan papillomavirus. Van dat virus worden mensen doorgaans niet ziek, maar het is wel heel besmettelijk. 8 op de 10 mensen raken 1 of meerdere keren in hun leven besmet met het HPV-virus. Meestal ruimt het lichaam het virus zelf op. Bij 10 tot 20% van de mensen gebeurt dat niet. Dan krijgt het virus de kans om gezonde cellen te veranderen en kan na 10 tot 15 jaar kanker ontstaan.
HPV-prik beschermt tegen verschillende soorten kanker
Baarmoederhalskanker is de bekendste vorm. Minder bekend is dat de vaccinatie ook beschermt tegen kanker aan mond- en keelholte, vagina, schaamlippen, anus en penis.
Sinds 2022 krijgen meisjes én jongens een uitnodiging thuisgestuurd voor de HPV-vaccinatie als ze 10 jaar oud zijn/worden. Tot 2021 kregen alleen 13-jarige meisjes een uitnodiging. Ook is er een inhaalcampagne geweest voor jongvolwassenen.
Een jongere die zich laat vaccineren, beschermt zichzelf én anderen tegen besmetting met het HPV-virus. Het is geen 100% bescherming, maar door je te laten vaccineren heb je een veel kleinere kans op kanker door HPV.
- Jongeren die meer willen weten over vaccinaties kunnen anoniem chatten met een jeugdverpleegkundige van JouwGGD.nl
- Jongeren en hun ouders die twijfelen over de keuze om wel of niet te vaccineren kunnen de HPV Vaccinatie Keuzehulp volgen. Zij kunnen ook contact opnemen met de Twijfeltelefoon via 088-7 555 777, bereikbaar van ma t/m vr van 8.30-13.00 uur. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.
- Voor ouders van 10-jarige kinderen is KWF Kankerbestrijding een campagne gestart onder de slogan ‘Laat je informeren en je kind vaccineren’
- Het RIVM developed Information on HPV vaccination in several languages