Hiv, PrEP en PEP: informatie voor huisartsen
Mannen die seks hebben met mannen, lopen 27 keer meer kans op het krijgen van hiv dan de rest van de bevolking. Dit wordt veroorzaakt doordat hiv sneller wordt overgedragen bij anale seks. Om besmetting met hiv te voorkomen, zijn er twee soorten medicijnen: PrEP en PEP.
Wat is PrEP?
PrEP (pre-expositie profylaxe) is het slikken van medicijnen ter preventie van een hiv-infectie. In Nederland is hiervoor de combinatiepil emtricitabine/tenofovirdisoproxil 200/245mg geregistreerd, waarbij preparaten van diverse fabrikanten beschikbaar zijn. Als de medicatie op de juiste manier wordt gebruikt, verlaagt het de kans op hiv.
Per 1 augustus 2024 verandert de PrEP-zorg. Wat gaat er veranderen en wat betekent dit voor de cliënt?
- In de nieuwe vorm zijn PrEP-pillen niet langer verkrijgbaar via ons Centrum Seksuele Gezondheid. Cliënten krijgen een recept mee en betaalt voortaan zelf de PrEP bij de apotheek. Dit is doorgaans duurder dan de eigen bijdrage van € 7,50 die gedurende de eerdere pilot werd betaald. Zorgverzekeringen vergoeden PrEP niet.
- De prijzen voor PrEP zijn per apotheek verschillend. Bekijk de prijslijsten van de verschillende apotheken op de website van PrEP Prijslijst – PrEPnu
- De standaard PrEP-controles zijn straks twee keer per jaar in plaats van vier keer per jaar. En alleen vaker als dit echt nodig is. Dat bepaalt de medisch professional samen met de cliënt. Zo houden we de seksuele gezondheidszorg beter toegankelijk voor andere cliënten.
Als huisarts kun je benaderd worden met vragen over PrEP. Wil je PrEP voorschrijven?
Voor wie is PrEP bedoeld?
PrEP is bedoeld voor hiv negatieve mannen die seks hebben met mannen of voor sekswerkers die een hoog risico lopen op een hiv-infectie. Je hebt een indicatie voor PrEP wanneer:
- Sprake is van anale seks zonder condoom met een partner met een onbekende hiv-status.
- Als in de afgelopen 6 maanden sprake is geweest van een anale soa of syfilis.
- Wanneer iemand in de afgelopen 6 maanden een PEP-kuur heeft geslikt.
Wat is PEP?
PEP (Post Exposite Profylaxe) is een behandeling van 4 weken met een combinatie van antiretrovirale middelen. De behandeling moet maximaal 72 uur maar het liefst zo snel mogelijk gestart worden na een risicovol seksueel contact om een hiv-infectie te voorkomen. PEP wordt door de infectiologen van de Noordwest Ziekenhuisgroep voorgeschreven in onze regio.
Of PEP wel of niet geïndiceerd is staat beschreven in de LCI-richtlijn seksaccidenten.