Goede ventilatie op school of opvang
Goede ventilatie draagt bij aan een gezonde leef- en leeromgeving. Met veel kinderen wordt het snel warm in een lokaal, ook tijdens koudere dagen. Kinderen kunnen zich dan niet goed meer concentreren. Ze worden sneller moe en functioneren hierdoor minder goed.
Als het buiten koud is, dan is het lastiger om een raam open te zetten voor goede ventilatie. Met onderstaande tips zorg je voor frisse lucht én blijft de temperatuur in het lokaal aangenaam.
- Zet ventilatieroosters dag en nacht open.
- Lucht het lokaal 5-10 minuten vóór de les, tijdens de pauzes en na de les door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.
- Tocht het in het lokaal? Open alleen de bovenramen (ramen hoger dan 1.80 meter). Blijft het tochten, doe de ramen dan niet dicht, maar minder ver open.
- Toch te koud? Sluit niet meteen de ramen, maar zet de verwarming iets hoger. Docenten en leerlingen kunnen zich kleden op koudere temperaturen.
- Kunnen ramen niet open? Zet de deur van het lokaal open.
Mechanische ventilatie
- Zorg dat de ventilatieroosters in lokalen schoon zijn en open staan.
- Controleer regelmatig of het afvoerventiel lucht afzuigt.
- Viezigheid bij het afvoerventiel betekent vaak dat het ventiel werkt. Je kunt de werking ook controleren door een stukje toiletpapier tegen het afvoerventiel aan te houden.
- Sluit een onderhoudscontract af met de installateur. Vervang zelf regelmatig de filters. Bij klachten over de werking: neem contact op met de installateur.
Natuurlijke ventilatie
- Zorg dat de ventilatieroosters in de lokalen schoon zijn en openstaan.
- Met een traploos instelbaar raammechanisme reguleer je makkelijk en op een goede manier de ventilatie in het lokaal.
- Zijwangen aan kiepramen lager dan 1.80 cm zorgen voor minder tocht in de klas.
Contact
Heb je vragen, wil je meer weten of advies ontvangen over ventilatie op jouw school of opvang? Neem contact op met team Medische Milieukunde via 088-01 00 500.