Veilig in de zon: smeren, kleren en weren, óók op school of opvang

Heerlijk, dat voorjaarszonnetje! Om er volop van te kunnen genieten is goede huidbescherming belangrijk. Zelfs nu de zon nog niet zo fel is, kan ze namelijk al schade toebrengen. Vooral bij kinderen. Bij verbranding op jonge leeftijd of langdurig zonlicht direct op de huid, is er op latere leeftijd meer kans op huidkanker.

GGD Hollands Noorden deed vorig jaar onderzoek naar zonbescherming. De conclusie: de meeste scholen en opvangorganisaties beschermen hun kinderen goed. Maar het kan altijd beter. De Zonnetjesweek, het lespakket van KWF Slim met de Zon en Sunny Days, Healthy Ways kunnen je helpen om zonbescherming te faciliteren op jouw school of opvangorganisatie. En onthoud: smeren, kleren en weren.

De Zonnetjesweek van het Huidfonds is een erkende interventie voor de kinderopvang. Tijdens deze themaweek leren kinderen van 0-4 jaar op een speelse, positieve manier over de zon en bescherming tegen uv-straling. Of besteed extra aandacht aan de zon in het kader van bijvoorbeeld Buitenspeeldag of de Koningsspelen.

Emma Kappé, adviseur publieke gezondheid bij GGD Hollands Noorden

Highlights uit het onderzoek naar zonbescherming

  • 49% van de kinderen wordt volgens de ouders/verzorgers op de opvang of school ingesmeerd met zonnebrandcrème
  • 44% van de opvangorganisaties en scholen zorgt voor schaduwplekken
  • 22% informeert de ouders
  • 15% houdt de kinderen binnen op het heetst van de dag
  • 30% van de ouders weet niet (precies) wat de opvang of school aan zonbescherming doet
  • 10% geeft aan dat de opvang of school niets aan zonbescherming doet
  • 43% van de opvoeders smeert zijn kind(eren) vaak of altijd in met zonnebrandcrème op zonnige dagen voordat ze naar school of opvang gaan. 34% doet dit soms en 23% zelden tot nooit.

Smeren, kleren en weren

Voor een goede zonbescherming geldt smeren, kleren en weren. Smeer de kinderen (en jezelf) in met zonnebrandcrème, bedek de huid door voldoende kleren te dragen en weer de zon tussen 12.00 en 15.00 uur. Het is dus slim om standaard genoeg zonnebrandcrème in de kast te hebben staan. Smeren is noodzakelijk vanaf zonkracht 3 en smeer een half uur voordat je de zon ingaat. Zorg daarnaast voor voldoende schaduw op het school- of speelplein én vraag ouders om hun kinderen in te smeren voordat ze de deur uitgaan.

Zonbescherming integreren in school- of opvangbeleid

Er zijn verschillende manieren om zonbescherming te integreren in het school- of opvangbeleid. Bijvoorbeeld vanuit het programma Gezonde Kinderopvang. Een erkende interventie voor de kinderopvang is de Zonnetjesweek van het Huidfonds. Tijdens deze themaweek leren kinderen van 0-4 jaar op een speelse, positieve manier over de zon en bescherming tegen uv-straling. Of besteed extra aandacht aan de zon in het kader van bijvoorbeeld Buitenspeeldag of de Koningsspelen.

Voor het primair onderwijs is er het lespakket van KWF Slim met de Zon. Voor het voortgezet onderwijs kan een slimme zonnebrandpaal een mooie aanwinst zijn voor het schoolterrein. Of maak gebruik van van lespakketten gebaseerd op het programma Sunny Days Healthy Ways van het National Cancer Institute.

Wil je meer informatie over zonbescherming of hoe je beleid hieromtrent kunt integreren in jouw organisatie? Neem dan contact met ons op.