Vapen en snus: wat is het en wat kun je als school doen ter preventie?

Scholieren komen vaker in aanraking met alternatieven voor roken, zoals vapen en snus. Dat is niet gek, want op sociale media promoten influencers tegen betaling de nieuwste producten van de tabaksindustrie. Wat zijn vapen en snus precies? Zijn ze schadelijk? En wat kun je als school doen ter preventie? 

Informatie over vapen en snus voor ouders

Snus is een soort theezakje dat je onder je bovenlip stopt. Je krijgt zo nicotine binnen zonder te roken. Vapen is het roken van een elektronische sigaret. Wetenschappelijk kennisinstituut Trimbos publiceerde hier diverse artikelen over, waaronder:

Het online platform JouwGGD.nl is er speciaal voor leerlingen  Zij vinden hier informatie over gezondheid, relaties, lichaam, seks, gevoel, media, alcohol, roken, drugs. En ook over vapen en snus. Ze kunnen ook (anoniem) vragen stellen aan een arts of verpleegkundige.

Laura Tiggelman, Projectcoördinator Rookvrije Omgeving

Posters om op te hangen in school

Het Trimbos-instituut ontwikkelde ook posters met hardnekkige misvattingen over vapen. Bijvoorbeeld dat vapen zou helpen tegen stress. Op de posters staat een QR-code die de lezer kan scannen. Zo ontdekt die hoe het echt zit met vapen. Je kunt deze posters uitprinten en ophangen in jouw school om de feiten te verspreiden.

Wat doet GGD Hollands Noorden?

GGD Hollands Noorden werkt vanuit het programma In Control of Alcohol en Drugs samen met Brijder Preventie aan het terugdringen van en voorkomen van vapen en snus-gebruik. Een greep uit onze activiteiten:

  • Promotie en coördinatie van de Smokefree Challenge, waarbij ook vapen wordt behandeld.
  • Helder op school. Deze integrale aanpak helpt om leerlingen of studenten bewust te maken van de gevolgen en hen te stimuleren niet te roken of drinken, geen drugs te gebruiken en niet te veel te gamen. Binnen Helder op School is er (nog) geen specifieke aandacht voor vapen en snus. Tijdens docententrainingen van Brijder Preventie kunnen vapen en snus wel behandeld worden. (We spreken daarom bijvoorbeeld ook liever van een nicotinevrij schoolterrein in plaats van een rookvrij schoolterrein).
  • In Control of Alcohol en Drugs maakte aan de hand van veelgestelde vragen over snus en vapen een Weetje gemaakt voor ouders/opvoeders.
  • Tijdens het webinar alles wat je als ouder/opvoeder wilt weten over drugs dat in juni 2022 is georganiseerd, kwam snus aan de orde. GGD Hollands Noorden organiseert dit jaar weer eenzelfde webinar. Abonneer je op de Weetjes-nieuwsbrief van In Control of Alcohol en Drugs om automatisch op de hoogte te blijven.

Vragen over vapen of snus?

Heb je vragen over leerlingen die vapen of snus gebruiken? Neem dan contact op met de preventiedeskundige van Brijder Jeugd.

Heb je aan de hand van dit artikel opmerkingen of vragen? Of kunnen we iets anders voor je betekenen? Mail dan naar rookvrij@ggdhn.nl.