Suikermaxdag: drink liever water

Een pakje sap op school, een vruchtensapje thuis: jonge kinderen krijgen snel te veel suikers binnen, zonder dat je het door hebt. De WHO heeft daarom Suikermaxdag voor kinderen van 4 t/m 8 jaar ingesteld. Deze dag staat voor de dag dat je de aanbevolen hoeveelheid vrije suikers voor een heel jaar al op hebt. Dit jaar is dat op zaterdag 9 juli.

Laat je kind wennen aan water en thee zonder suiker

Er zijn in het afgelopen jaar wel stappen gezet door fabrikanten om het suikergehalte te verlagen in pakjes sap en zuiveldranken. Maar nog altijd bevatten veel pakjes drinken (200 ml) zo’n 3 tot 5 suikerklontjes.

Water en thee zonder suiker

Voor ouders: dranken zonder suiker zijn het best voor je kind, zoals water en thee zonder suiker. Af en toe een zoete drank geven is geen probleem, maar maak er duidelijke afspraken over. Geef bijvoorbeeld op een vast moment één zoet drankje, zoals in het weekend. Zo went je kind er aan dat op andere momenten water en thee de standaard zijn.

Poster suiker in drankjes

Voor professionals: er is een enorm aanbod aan pakjes drinken. Maar hoeveel suiker zit er eigenlijk in deze pakjes? Op de poster van het Voedingscentrum zie je het in één oogopslag! Om op te hangen op consultatiebureau, kinderdagverblijf, basisschool of buitenschoolse opvang.