Oekraïense kinderen: school maakt hét verschil

Er is een stroom van vluchtelingen op gang gekomen door de voortdurende oorlog in Oekraïne. GGD Hollands Noorden heeft als wettelijke taak om deze mensen te verzorgen op verschillende manieren.

Veel chocola en andere etenswaren als dank voor de verpleegkundigen

Wij inspecteren de opvanglocaties van gemeenten, zijn alert op infectieziekten, we bieden jeugdgezondheidszorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar en zorg aan zwangeren. Ook testen we op en vaccineren we tegen corona en brengen we advies uit aan gemeenten over psychosociale hulpverlening. Een veelzijdig palet aan taken, waar de medewerkers van GGD Hollands Noorden zich met veel passie voor inzetten.  

Naar school

Op dit moment verblijven er ongeveer 1.000 kinderen in de regio Noord-Holland-Noord. Alle kinderen komen in aanmerking voor de Jeugdgezondheidszorg van GGD Hollands Noorden. De afgelopen tijd hebben de jeugdartsen en -verpleegkundigen vooral gezinnen bezocht met jonge kinderen tot 4 jaar. Verpleegkundig specialist Esther Marx merkt op dat dat de zorg hier anders is geregeld dan in Oekraïne. Marx: “Ouders zijn blij verrast met de gratis preventieve zorg voor de kinderen waar in overleg met elkaar vaccinaties deel van uit maken.”

Aandacht

Wat de gezinnen vooral waarderen, is dat er persoonlijke aandacht voor hen als gezin is. Dat er tijd is om naast de gezondheid van de kinderen, ook te vragen hoe het met de moeder of vader gaat. Marx merk op: “Dit resulteert in verhalen over de oorlog en de reis naar Nederland, maar ook in chocola en andere etenswaren die de gezinnen als dank met verpleegkundigen delen.”

Met de kinderen gaat het relatief goed. De GGD maakt gebruik van Oekraïense vragenlijsten om inzicht te krijgen in de situatie en gezondheid van de kinderen en gezinnen. Vooral naar school gaan maakt het verschil voor kinderen vanaf 4 jaar. Marx: “Door de structuur en regelmaat van school zie je dat kinderen beter in hun vel gaan zitten.”