RS virus: geen paniek

Alle intensive care afdelingen voor kinderen liggen vol. Dit komt onder meer door het RS virus. De kinder-ic’s liggen in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, maar er is geen reden tot paniek.

Extra risico lopen baby’s die te vroeg geboren zijn (eerder dan 37 weken zwangerschap) of baby’s jonger dan 6 weken

Infectie luchtwegen

Bijna alle kinderen maken op jonge leeftijd een infectie door met het RS virus (Respiratoir Syncytieelvirus, ook wel afgekort tot RSV). Het RS virus veroorzaakt infecties van de luchtwegen, zoals neus, keel, luchtpijp en longen. Afhankelijk van de ernst van de infectie lopen de klachten uiteen van neusverkoudheid tot een ernstige benauwdheid. Het virus is vooral (maar niet uitsluitend) actief in de periode van oktober tot maart.

Verkoudheid of RS virus?

Het RS virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de twee jaar, en met name baby’s jonger dan zes maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. De klachten verergeren zich tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling.

Bronchioliotis

Door de infectie met het RS virus kunnen de kleine luchtwegen ontsteken. Dit heet bronchiolitis. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt er veel slijm geproduceerd. De gezwollen slijmvliezen kunnen benauwdheid veroorzaken. Dit komt vooral voor bij jonge baby’s, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.

Als een jonge baby door benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, kan dit leiden tot een ziekenhuisopname. Extra risico lopen baby’s die te vroeg geboren zijn (eerder dan 37 weken zwangerschap) of baby’s jonger dan 6 weken. Heeft je baby een ziekte, zoals een ernstige aangeboren hartafwijking, longziekte of afweerstoornis? Hou hem bij verkoudheid dan heel goed in de gaten.

(Bron: onder meer Longfonds)