Nieuwe tekenziekte rukt op

Sinds 2016 rukt in Nederland een nieuwe tekenziekte op. De ziekte van Lyme is inmiddels bekend, maar tekencefalitis kan (mogelijk dodelijke) hersenvliesontsteking veroorzaken. Teken kunnen het TBE-virus bij zich hebben en overdragen aan dier en mens. In andere Europese landen, zoals Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland, worden mensen zelfs tegen het TBE-virus ingeënt.

De manier waarop je een teek weghaalt, is anders dan de meeste mensen denken: niet draaien, maar met een scherp pincet of tekentang in één rechte lijn uittrekken

Hier komt TBE voor

De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting in Nederland zijn: de Sallandse Heuvelrug, Utrechtse Heuvelrug, centraal Noord-Brabant, het noordoosten van de Flevopolder, Twente en de Achterhoek.  Aan de grens met Duitsland in de Achterhoek en ten oosten van Nijmegen is het TBE-virus aangetroffen in kleine knaagdieren. Antistoffenonderzoek liet zien dat reeën in Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en de Achterhoek gebeten zijn door teken met het TBE-virus. Verder onderzoek loopt nog.

Teken zitten vooral op gras en in struiken en vallen dus niet uit bomen. Ze komen overigens ook voor in je eigen tuin. Het belangrijkste blijft om een tekenbeet te voorkomen en nadat je buiten in het groen bent geweest, goed te controleren op teken. Een paar extra tips!

  • Blijf op het pad. Daar zijn de boswachters je overigens ook dankbaar voor.
  • Draag sokken over je broek, zodat teken niet direct via de blote huid bij je enkels kunnen komen.
  • Er bestaan anti-teekbroeken, geïmpregneerd met gif. Een ander middel dat je kunt gebruiken, is DEET.

Teek verwijderen

De manier waarop je een teek weghaalt, is anders dan de meeste mensen denken: niet draaien, maar met een scherp pincet of tekentang in één rechte lijn uittrekken. Gebruik geen sigaret of iets dergelijks om de teek weg te schroeien. Hij spuit dan namelijk versneld zijn speeksel in je.

Bekijk de TekenRadar en zie waar teken voorkomen