Let op: levensgevaarlijke mdma in omloop

Het Trimbos Instituut heeft begin juni twee keer levensgevaarlijke mdma vloeistoffen aangetroffen. De vloeistoffen bestaan vrijwel volledig uit pure mdma, de werkzame stof uit de partydrug xtc. Al bij kleine hoeveelheden kan dit ernstige gezondheidsrisico’s opleveren. Gebruik geen mdma-vloeistof, waarschuwt het Nederlandse instituut voor verslavingszorg.

De concentratie in de vloeistof is zo hoog, dat enkele druppels kunnen leiden tot een overdosering met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg

De vloeistof werd ingeleverd bij locaties waar gebruikers hun drugs laten testen. Het was in dit geval oranje/lichtbruin, maar kan ook in andere kleuren voorkomen. Het Trimbos denkt dat de mdma vloeistof bedoeld is voor het maken van het eindproduct, maar toch op de gebruikersmarkt terecht is gekomen. ,,Normaal wordt dit nooit aangeboden richting gebruikers”, aldus een woordvoerder van het insituut.

Mdma wordt normaliter niet in de volledig pure vorm geconsumeerd. Gebruikers nemen het meestal als xtc-pil waar een deel mdma in zit, of in kristalvorm. Ook mdma kristallen zijn geen pure mdma, maar zoutverbindingen en dus minder geconcentreerd. ,,De concentratie in de vloeistof is zo hoog, dat enkele druppels al kunnen leiden tot een overdosering met ernstige gezondheidsproblemen als gevolg”, zegt Laura Smit-Rigter, landelijk coördinator bij Trimbos. ,,Inname van deze vloeistof is levensgevaarlijk en kan dodelijk zijn.”

Lastig te doseren

Het doseren van pure mdma-vloeistof is erg lastig. Daardoor is het gebruik extra gevaarlijk, omdat je nooit kan weten hoe sterk de vloeistof is. Zonder geavanceerde meetapparatuur is de kans groot om meer in te nemen dan gewenst. Te hoge doseringen kunnen leiden tot oververhitting, met als mogelijk gevolg het falen van lever, nieren en/of hart. Dat kan in ernstige gevallen de dood tot gevolg hebben. ,,Gebruik geen vloeibare mdma”, schrijft het Trimbos dan ook op haar site.

Eerder werd in champagneflessen ook al mdma vloeistof met dezelfde uiterlijke kenmerken aangetroffen. Deze doken in meerdere landen op, waaronder België, Nederland en Duitsland. In februari van dit jaar waarschuwde de NVWA daar al voor. Of de mdma vloeistoffen die nu zijn aangetroffen een verband hebben met de mdma-vloeistof in champagneflessen is onduidelijk.