Giftig: gevlekte scheerling

Een plant die zo giftig is dat hij vroeger gebruikt werd voor executies: de gevlekte scheerling vind je tegenwoordig gewoon in bermen langs wegen. Vroeger was de plant vooral te vinden in Limburg en in duingebieden, maar nu duikt hij overal op. Het is één van de giftigste planten van Nederland.

Aanraken kan geen kwaad. Maar doe dit liever niet, omdat je later met je handen aan je gezicht kunt zitten

De gevlekte scheerling doet het goed in de Nederlandse bermen. Juist doordat hij langs (snel)wegen groeit, verspreidt hij zich gemakkelijk door het hele land. Een klein beetje innemen kan al fataal zijn. Maar we hoeven we ons niet direct heel veel zorgen te maken wanneer we langs de berm lopen. Aanraken kan geen kwaad. Maar doe dit liever niet, omdat je later met je handen aan je gezicht kunt zitten.

Op deze verspreidingskaart van het NDFF & FLORON is duidelijk te zien dat de plant zich via de snelwegen door heel Nederland verspreidt. De gevlekte scheerling is één van de giftigste planten van Nederland. Maar het is zeker niet de enige veelvoorkomende plant die gevaarlijk is. Denk bijvoorbeeld aan de taxus. Alles daaraan is giftig, behalve het vruchtvlees van de besjes. Andere giftige planten die we vaak in de tuin of in de natuur tegenkomen zijn vingerhoedskruid, monnikskap en berenklauw.