Gezondheidsraad: versterkte muziek moet zachter

54 procent van de 12- tot 18-jarigen in Nederland loopt risico op gehoorschade. Om dat percentage omlaag te krijgen, adviseert de Gezondheidsraad het maximale geluidsniveau voor versterkte muziek te verlagen van 103 naar 100 decibel.

Elke 3 dB erbij is een verdubbeling van het geluid. 3 dB eraf is dus een halvering

Gehoorschade ontstaat geleidelijk door ‘een opeenstapeling van blootstelling aan verschillende bronnen van hard geluid door de jaren heen’. Het gaat om muziek in clubs, op festivals en via oordopjes. Gehoorschade is onomkeerbaar en onbehandelbaar en heeft een grote impact op de kwaliteit van het leven van mensen. In het huidige Convenant preventie gehoorschade versterkte muziek, dat in 2023 afloopt, wordt 103 dB als maximaal geluidsniveau voor versterkte muziek genoemd. In landen om ons heen is dit 100 dB. Ook Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt dit aan.

Als het advies van de Gezondheidsraad wordt overgenomen, dan gaat het maximale geluidsniveau van versterkte muziek dus 3 dB omlaag. Dat klinkt als weinig, maar elke 3 dB erbij is een verdubbeling van het geluid. 3 dB eraf is dus een halvering. Wat wij muisstil noemen, is op de schaal gelijk aan 0 decibel. Dat betekent niet dat er geen geluid is, maar wel dat wij het niet kunnen horen. Op Oorcheck.nl, een initiatief van VeiligheidNL, staat dat 25 dB het geluid is van wind door de bomen of een stille slaapkamer. Een gesprek is ongeveer 60 dB. De schaal loopt op de site tot 140 dB: het geluid van vuurwerk of het schieten met een geweer.

Naast het verlagen van de geluidsnorm adviseert de Gezondheidsraad het kabinet om het gebruik van gehoorbescherming aan te raden bij een geluidsniveau van 100 dB of meer, ‘vooral bij frequente blootstelling’. Verder moet wat de raad betreft doorgegaan worden met het monitoren van geluidsniveaus en het geven van voorlichting. De maatregelen zouden niet alleen moeten gelden voor evenementen en concerten, maar bijvoorbeeld ook voor cafés en sportscholen.

Hoe kun je gehoorschade op jonge leeftijd voorkomen? Check onze adviezen.