Advies: haal die herhaalprik

Zorgminister Ernst Kuipers roept alle Nederlanders op zich aan de basismaatregelen te houden om een besmetting met corona te voorkomen. De vele 60-plussers die hun tweede herhaalprik nog niet hebben gehaald, moeten dat alsnog doen. “Haal die herhaalprik.”

Was je handen, ventileer goed, hou afstand waar dit mogelijk is

De afgelopen week is het aantal besmettingen met meer dan 70 procent gestegen. Ook stijgt het aantal patiënten dat met ernstige klachten door een coronabesmetting in ziekenhuizen ligt. De basismaatregelen zijn nu wel weer relevanter, stelt Kuipers. “Hou je aan de basismaatregelen die iedereen ondertussen kan dromen. .” En hou rekening met mensen met een kwetsbare gezondheid. “Zij zijn nog meer beducht op het oplopen van deze infectie.”

Een nieuwe opleving zoals nu verbaast hem niet. “We weten dat het virus niet weg is. Er zijn telkens nieuwe varianten, zoals nu de nieuwe varianten van omikron. Die zijn heel erg besmettelijk, maar gelukkig niet heel erg ziekmakend.” Dat geldt niet echter niet voor iedereen. “Een deel van de besmette mensen wordt zo ziek, dat ze hulp nodig hebben.”

In vergelijking met omringende landen is het percentage ziekenhuispatiënten in Nederland met Covid laag. “Dat geeft aan dat de stijging nog verder kan doorzetten.” Kuipers verwacht geen hele hete coronazomer, maar zegt dat uitval van ziekenhuispersoneel de voornaamste bron van zorg is.

  • Voor de 1e vaccinatie uit de basisserie en de booster is geen afspraak nodig
  • Bij het zetten van de 1e prik wordt meteen je afspraak voor de 2e prik gemaakt. Heb je deze nooit gehaald? Dan kun je ook vrij inlopen op onze locaties
  • De herhaalprik is alleen voor 60+. Je moet hiervoor een afspraak maken