Wie loopt het meeste risico op post-covid?

Welke mensen hebben het grootste risico om post-covid (long-covid) te krijgen? Een nieuwe analyse van onderzoek uitgevoerd tijdens de eerste twee jaar van de pandemie, helpt bij het antwoord op deze vraagt, schrijft de New York Times.

Mensen die 2 doses van een corona-vaccin kregen voordat ze besmet raakten, hadden 43 procent minder kans om langdurige covid te ontwikkelen

Infectie en problemen met gezondheid

Het blijkt dat patiënten boven de 40, met eerdere gezondheidsproblemen en degenen met een ernstige coronavirusinfectie , een groter risico lopen om langdurige covid te ontwikkelen. Gevaccineerden tegen corona zijn hierbij beter af. Mensen die 2 doses van een corona-vaccin kregen voordat ze besmet raakten, hadden 43 procent minder kans om langdurige covid te ontwikkelen. In de analyse is niet gekeken naar de rol van de herhaalprik(ken).

Evaluatie 41 onderzoeken

De analyse, uitgevoerd door een team van onderzoekers in Groot-Brittannië en gepubliceerd in het tijdschrift JAMA Internal Medicine, keek naar 41 onderzoeken die tussen het begin van de pandemie en 5 december 2022 zijn gepubliceerd. Het rapport evalueerde het risico van de patiënten op post-covid-symptomen meer dan 3 maanden na de infectie: onder meer kortademigheid, vermoeidheid, hersenmist, hoofdpijn en verlies van smaak en reuk.

(Bron(nen): New York Times