Wereld Niet Roken Dag: peuken slecht voor mens, plant en dier

Roken is slecht voor je gezondheid. Maar roken is ook slecht voor het milieu. Wereld Niet Roken Dag staat vandaag in het teken van de schade die tabak brengt aan planten en dieren.

Zo’n driekwart van de gerookte sigarettenpeuken wordt weggegooid op straat. Door de giftige stoffen die achterblijven op de peuken en de plastics waarvan het filter gemaakt is, vormen deze peuken een bedreiging voor de natuur en dieren. Sigarettenpeuken worden aangetroffen in de maag van vissen, zoogdieren en vogels. Ook vertragen peuken de groei van planten.

Sigarettenpeuken worden gevonden in de maag van vissen, zoogdieren en vogels

Gevaren van roken

Wereld Niet Roken Dag is in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie om aandacht te schenken aan de gevaren van roken. Wereldwijd worden rokers aangemoedigd om (ten minste één dag) te stoppen met roken.

Rookvrije generatie

GGD Hollands Noorden stimuleert een Rookvrije Generatie; we beschermen opgroeiende kinderen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. Rookvrij opgroeien moet vanzelfsprekend worden. Jij kunt daarbij helpen. Door bijvoorbeeld niet te roken op plekken waar kinderen spelen. Nog mooier is het natuurlijk als je stopt. Dat hoef je niet alleen te doen. Op onze website vind je informatie over hoe je kunt stoppen met roken, maar bijvoorbeeld ook hoe je voorkomt dat je kind gaat roken. Zo werken we samen aan een wereld waarin onze kinderen rookvrij kunnen opgroeien.