Week van de Groene Tuin

Een groene tuin: daar word je toch vrolijk van? Tijdens de Week van de Groene Tuin (4 t/m 10 april 2023) wordt aandacht gevraagd voor het vergroenen en verduurzamen van je tuin, balkon of straat. Zo zorgen we met elkaar voor minder wateroverlast en hittestress, veroorzaakt door het veranderende klimaat.

Met groen verwelkom je ook insecten, vogels en andere dieren en draag je bij aan biodiversiteit. Bovendien krijgen plagen en onkruid in een evenwichtige tuin minder ruimte en zijn minder chemische bestrijdingsmiddelen nodig. Doe jij ook mee? We delen alvast twee groene tips!

Op Weekvandegroenetuin.nl staan nog meer praktische tips

Tegel eruit, groen erin

Tegels vervangen door groen in je tuin is goed voor het klimaat en de natuur. In een groene tuin heb je minder wateroverlast, is het koeler in de zomer en een groene tuin is goed voor allerlei dieren, insecten en vogels. Maak minimaal 60 procent van je tuin groen. Kies voor de delen die wel verhard worden voor halfverharding, waterdoorlatende klinkers of een terras met brede voegen. Zo kan het water nog de bodem intrekken. Als je toch een verhard paadje of terras aanlegt, kies dan voor tweedehands of betonnen tegels met een keurmerk.

Zorg voor een gezonde bodem

In een rijke en luchtige voedingsbodem groeien en bloeien planten goed. Hoe gezonder en sterker planten zijn, hoe minder snel ze ziek worden. Voor een goede voedingsbodem zijn twee dingen belangrijk: de juiste voedingsstoffen én een bodemstructuur waardoor plantenwortels deze voedingsstoffen makkelijk kunnen bereiken. Maak de bodem gezond en vruchtbaar door er compost of organische mest door te scheppen. Gebruik niet te veel mest, want dan worden planten juist slap en kwetsbaar. Gebruik je potgrond voor je planten in potten en bloembakken? Kies dan liever voor potgrond zonder veen, zoals potgrond op basis van kokos. Aan de hand van de Keurmerkenwijzer ontdek je de milieuvriendelijkste keuzes.

Meer groene websites