Vapen en je gezondheid

Vooral onder jongeren en jongvolwassenen een ware trend: vapen. De vrolijk gekleurde vapes zijn pennen met fruitige geurtjes en smaakjes, waarmee je elektronisch rookt. Ziet er onschuldig uit, maar is dat ook zo?

De damp van de vaper bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden

“De smaakstoffen in een e-sigaret geven een lekkere smaak en verbloemen de bittere smaak van nicotine. Het maakt deze e-sigaret aantrekkelijk door de uitgebreide keuze aan (vooral zoete) smaken”, stelt het RIVM. Ook hoef je met de vape officieel niet naar buiten, zoals bij een sigaret, en het is goedkoper dan normale sigaretten.

Verslavende nicotine

Maar ondanks dat is het niet bepaald gezond. “De damp van een e-sigaret bevat, net als tabaksrook, schadelijke stoffen, zoals nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyden”, aldus het RIVM. Het kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Hoewel er bij een e-sigaret minder schadelijke stoffen vrijkomen dan bij een normale sigaret, is het dus niet zonder gezondheidsrisico’s. Want nicotine blijft erg verslavend. Welke schadelijke effecten een vape heeft bij langdurig en structureel gebruik, is nog niet bekend.