Nationaal Hitteplan: blijf koel!

De komende dagen wordt het erg warm. Je kunt verschillende dingen doen om minder last te hebben van de hitte: drink voldoende en houd jezelf en je woning koel. Houd je veel last van hitteverschijnselen? Neem dan contact op met je huisarts.

Warm weer is voor velen genieten. Maar voor kwetsbare groepen zoals ouderen en kleine kinderen kan het vervelend of zelfs gevaarlijk zijn. Zij lopen meer kans op ongemakken zoals vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Maar ook ernstigere gezondheidsproblemen, zoals uitdroging en hitteberoerte. Vanaf 10 augustus geldt daarom voor alle provincies het Nationaal Hitteplan. Daarmee kunnen gezondheidsproblemen door extreme warmte worden verminderd en waar mogelijk worden voorkomen. Het Nationaal Hitteplan blijft waarschijnlijk van kracht tot na het weekend.

Kwetsbare groepen

Ouderen (75+) vormen de grootste kwetsbare groep. Zij kunnen hun lichaamstemperatuur slechter onder controle kunnen houden en hebben minder snel een dorstgevoel. Ook bij mensen met een chronische aandoening, personen in een sociaal isolement, daklozen en (zeer) jonge kinderen zorgt de warmte eerder voor gezondheidsproblemen. Als het enkele dagen tropisch is, kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of hitte-uitputting.

Tropisch warm? Zorg voor elkaar

Heb jij mensen in je omgeving die kwetsbaar zijn? Let de komende dagen extra goed op en zorg voor ze. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen:

  • Voldoende (laten) drinken
  • Niet te veel bewegen tijdens de warmste uren van de dag. Beperk lichamelijke inspanning in de middag en vroege avond
  • Doe tijdig je zonwering naar beneden of sluit gordijnen, nog voordat de zon op je ramen staat
  • Laat ramen en deuren overdag dicht en open ze weer zodra het buiten koeler is dan binnen