Hulp bij long COVID

Na een Covid-19 besmetting kun je langdurig klachten houden. Dit heet ‘Long Covid’, wat staat voor langdurige coronaklachten. Het is niet duidelijk hoe vaak long Covid voorkomt, hoe het komt dat mensen hier last van hebben en hoe lang de klachten aanhouden. Op dit moment worden er vele wereldwijde studies gedaan, onder meer door onze collega’s van GGD Zuid-Holland Zuid.
Hoe ernstiger het acute ziekteverloop, hoe hoger het risico op long covid. Covid-19 verloopt minder ernstig bij mensen een goed werkend immuunsysteem
Onderzoek naar long COVID
De eerste resultaten uit universitair onderzoek tonen aan dat mensen die in het ziekenhuis of op de IC hebben gelegen, vaker langdurige klachten ontwikkelen dan mensen die corona thuis hebben doorgemaakt. Mensen met obesitas lopen een hoger risico op het ontwikkelen van long Covid dan personen met een gezond gewicht. Maar zelfs bij mensen die milde klachten hadden en geen onderliggende gezondheidsproblemen hebben, kunnen long Covid verschijnselen hebben.
GGD Zuid-Holland Zuid deed zelf onderzoek naar long Covid in de regio. Bijna 34.000 inwoners van 18 jaar en ouder werden uitgenodigd om deel te nemen aan een online enquête. Deze mensen zijn tussen 1 juni 2020 en 1 mei 2021 besmet geweest met het coronavirus. 5.550 inwoners hebben de vragenlijst ingevuld. De belangrijkste conclusies:
- Bijna 4000 van de ondervraagden gaf aan langdurige gezondheidsklachten te ervaren na een coronabesmetting. De GGD is uitgegaan van klachten die langer dan een maand aanhouden.
- In veel van de gevallen gaat het om vijf maanden tot 1,5 jaar.
- De aard van long Covid is divers en het effect op het dagelijks leven is groot, met name in het werk.
- Hoe ernstiger het acute ziekteverloop, hoe hoger het risico op long covid. Covid-19 verloopt minder ernstig bij mensen een goed werkend immuunsysteem. Onder andere vaccinatie en een gezonde levensstijl dragen hieraan bij.
Langdurige klachten
Langdurige klachten na een coronabesmetting kunnen zijn:
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Hoesten
- Pijn op de borst
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Hartkloppingen
- Aanhoudende verhoging
- Vergeetachtigheid
- Langdurig verlies van reuk- en/of smaakvermogen
- Haaruitval
Als deze klachten 3 maanden na de eerste ziektedag nog niet zijn verdwenen en minstens 2 maanden hebben aangehouden, dan is er sprake van long Covid. Dit kan door een zorgdeskundige worden vastgesteld. De ernst van de klachten kan minder worden in de loop van de tijd. Of het kan in sommige weken of op sommige dagen schommelen in ernst. Long Covid patiënten kunnen het steeds als een terugval ervaren, als ze net een stapje vooruit waren gekomen in hun herstel.
Verschillende soorten hulp
Long COVID heeft invloed op het dagelijks leven. Op dit moment is er nog geen behandeling. Maar je kunt wel hulp krijgen.
- Bespreek je klachten met de huisarts.
- Heb je langer dan 3 maanden last van coronaklachten? Je kunt terecht bij C-support voor hulp. Je krijgt hier informatie, advies en ondersteuning omtrent je gezondheid, (psycho)sociaal en werk & inkomen.
- Voor kinderen is er een gespecialiseerde polikliniek in het Emma kinderziekenhuis in Amsterdam, de pocos-poli. Ook het Spaarne Gasthuis heeft een kinderarts met speciale belangstelling voor kinderen met long Covid klachten.
- Zorg om te herstellen van long Covid wordt (deels) vergoed vanuit de basisverzekering (tot augustus 2023). Dit heet paramedische herstelzorg. Neem hierover contact op met je zorgverzekeraar.
- Wil je bijdragen aan onze kennis over long COVID? Meld je dan aan voor het long Covid onderzoek van het RIVM.