Hout stoken: slecht voor je gezondheid

Lekker opwarmen bij een haardvuur of de houtkachel. Past bij de tijd van het jaar en bij de stijgende energieprijzen. Maar hout stoken is wel slecht voor je gezondheid, omdat er schadelijke stoffen bij vrij komen.

Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af om mensen op te roepen dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden

Luchtwegaandoeningen

De rook is ongezond omdat bij de verbranding van hout schadelijke stoffen vrijkomen, zoals fijnstof, koolwaterstoffen, benzeen en koolmonoxide. “De rook is voor iedereen ongezond, maar vooral voor mensen met luchtwegaandoeningen, hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Zij kunnen meer en eerder klachten ontwikkelen door houtrook”, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Bij sommige weersomstandigheden, bijvoorbeeld bij weinig wind, waait de rook minder goed weg. Zeker bij rustig weer met bijvoorbeeld bewolking of mist moet je geen vuurtje stoken. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie.

RIVM: stookalert

Het RIVM geeft sinds 2019 een ‘stookalert’ af. Hiermee roept het gezondheidsinstituut mensen op om dan geen hout te stoken in vuurkorven, kachels of open haarden. Dit om gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving te voorkomen.