Herhaalprikronde met vernieuwd vaccin start 19 september

Ben je 12 jaar of ouder? Dan kun je dit najaar een herhaalprik tegen corona halen. Mensen met een hoger risico om ernstig ziek te worden en zorgmedewerkers met patiënten- en/of cliëntencontact zijn eerst aan de beurt. Zij krijgen vanaf 13 september een uitnodiging en kunnen vanaf 19 september op afspraak terecht bij de GGD. Hierna kan iedereen vanaf 12 jaar die dat wil uit voorzorg een herhaalvaccinatie krijgen. Deze vaccinatie kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan.

Een herhaalprik krijgen kan helpen om een opleving van het coronavirus tegen te gaan

Minister Kuipers (VWS)

Er wordt geprikt met vernieuwde vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna. Deze beschermen tegen meer varianten van het coronavirus, zoals de omikronvariant. Eerdere vaccins waren alleen gericht op de originele Wuhan-variant die nu niet meer dominant is. De vernieuwde mRNA-vaccins zijn voor alle doelgroepen vanaf 12 jaar geregistreerd als herhaalprik en positief beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). De herhaalprik kan vanaf 3 maanden na de laatste coronaprik of coronabesmetting gegeven worden aan mensen die tenminste de basisvaccinatie hebben afgerond.

Bescherming op peil houden

De herhaalprik tegen corona is nodig om ernstige ziekte, ziekenhuisopname en sterfte door het coronavirus zo veel mogelijk te voorkomen en de bescherming tegen het virus op peil te houden. De herhaalprik zorgt ervoor dat mensen minder ziek worden als gevolg van het coronavirus. Mogelijk zijn mensen na de herhaalprik ook minder vatbaar voor infectie en kunnen ze het virus minder makkelijk overdragen op anderen. Vaccinatie helpt zo om de zorg en de samenleving voor iedereen open te houden.     

Tijdslijn

Vanaf 13 september ontvangen mensen vanaf 60 jaar een uitnodiging van het RIVM. Mensen van 12 tot en met 59 jaar die jaarlijks worden uitgenodigd voor de griepprik krijgen vanaf begin oktober een uitnodiging voor de herhaalprik via hun huisarts. Zorgmedewerkers met patiënten-en/of cliëntencontact worden gelijktijdig uitgenodigd door hun werkgever.