Handreiking positieve seksuele vorming voor leerkrachten

De Week van de Lentekriebels komt er weer aan. De nationale projectweek over seksualiteit is van 20 tot en met 24 maart. Dit jaar is het thema ‘Wat vind ik fijn?’ Het gaat hierbij om positieve seksuele vorming. Om leerkrachten te helpen dit thema bespreekbaar te maken, is er de Handreiking positieve seksuele vorming.

In de Handreiking positieve seksuele vorming staat hoe leerkrachten aandacht kunnen besteden aan positieve seksuele vorming. Onderwerpen die aan bod komen zijn: leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt, gendergelijkheid, autonomie en een positief zelfbeeld.

Het is belangrijk om de leerlingen gelijke informatie te geven over de vulva en de piemel. Bij het bespreken van de geslachtsdelen hoort ook uitleg over de clitoris. De clitoris speelt immers een grote rol bij seksualiteit en seksueel plezier.

Seksuelevorming.nl

Op de themapagina van de Week van de Lentekriebels vinden leerkrachten didactische tips over positieve seksuele vorming, de handreiking, de lesbrief, lessen voor groep 6 en 8 over de geslachtsdelen, extra informatie over het thema en aanvullend lesmateriaal.

3D-clitoris en lesbrief

Een onderdeel van complete, positieve seksuele vorming is dat kinderen ook leren over de geslachtsdelen. Het is belangrijk om de leerlingen gelijke informatie te geven over de vulva en de piemel. Bij het bespreken van de geslachtsdelen hoort ook uitleg over de clitoris. De clitoris speelt immers een grote rol bij seksualiteit en seksueel plezier. Maar is in tegenstelling tot de piemel bij jongens veel minder zichtbaar. De clitoris mag daarom niet ontbreken in de lessen over de geslachtsdelen (in groep 6-8).  Hierom is er een 3D-clitoris met bijbehorende lesbrief ontwikkeld.

De 3D-clitoris en lesbrief zijn vanaf april 2023 ook in de webwinkel van Rutgers te bestellen, voor €12,50 per stuk.

Lessen Kriebels in je Buik & Pubergids.nl

Onderwerpen die passen bij positieve seksuele vorming zitten ook (uitgebreider) verwerkt in Kriebels in je Buik en Pubergids.nl. Een aantal van deze lessen zijn gratis (als demo-les) toegankelijk op kriebelsinjebuik.nl.

Video’s

In het kader van de Week van de Lentekriebels zijn ook een aantal video’s ontwikkeld:

  • In de video ‘Lentekriebels – Wat vind ik fijn’ geven ouders het goede voorbeeld over hoe je met kinderen praat over het thema;
  • De video ‘Week van de Lentekriebels’ is een promotievideo voor de Week van de Lentekriebels;
  • De video waarin leerkrachten vertellen over hun ervaringen met positieve seksuele vorming (wordt verwacht vlak voor de Week van de Lentekriebels).

Webinar ‘Positieve seksuele vorming’

Dinsdagmiddag 21 maart geeft Rik van Lunsen (arts, seksuoloog NVVS) een webinar over positieve seksuele vorming in het basisonderwijs. Hij staat stil bij het belang hiervan en geeft tips hoe je als onderwijsprofessional een les over positieve seksuele vorming kunt geven. Elsbeth Reitzema geeft praktische tips voor in de klas en beantwoordt vragen. Het webinar is bedoeld voor onderwijsprofessionals en GGD-medewerkers.

Webinar ‘De seksuele opvoeding doe je samen! Maar hoe dan?’

In het kader van de Week van de Lentekriebels herhalen wij voor ouders de online bijeenkomst ‘De seksuele opvoeding doe je samen! Maar hoe dan?’ met psycholoog, seksuoloog en auteur Sanderijn van der Doef. Opvoeders kunnen tegen een gereduceerd tarief 3 boeken over seksualiteit aanschaffen.

Structurele aandacht voor relaties en seksualiteit

Structureel aandacht besteden aan relaties en seksualiteit is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling van leerlingen. GGD Hollands Noorden kan je helpen om dit te te integreren in jouw schoolbeleid. Met het themacertificaat Relaties en seksualiteit laat je zien dat jouw school hier op een goede en structurele manier mee bezig is.