Groot onderzoek: jongeren met mentale problemen

Vandaag gaat een grootschalig Europees onderzoek van start naar jongeren met geestelijke gezondheidsproblemen. Volgens de Universiteit Maastricht, die de studie coördineert, is het onderzoek het grootste ooit in zijn soort.

Jongeren worden langere tijd gevolgd, waardoor de onderzoekers ‘voorspellende modellen’ kunnen ontwikkelen zodat eerder kan worden ingegrepen bij psychische problemen

Gegevens van 1.000 jongeren

1 op de 4 mensen krijgt in het leven te maken met mentale gezondheidsproblemen, aldus de universiteit. Driekwart van die mensen is jonger dan 24 jaar. Voor de studie worden in Europa gegevens verzameld van 1.000 hulpzoekende jongeren tussen de 12 en 24 jaar. Bij het onderzoek zijn 17 instellingen betrokken uit Nederland, Duitsland, Ierland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Estland, Kroatië, Servië en Australië.

Internationaal netwerk

De onderzoekers zetten een internationaal netwerk op om jongeren bij het project te betrekken, aldus projectleider van de Universiteit Maastricht Sinan Gülöksüz: “Zodat jongeren en wetenschappers van elkaars expertise kunnen profiteren.” Jongeren worden langere tijd gevolgd, waardoor de onderzoekers ‘voorspellende modellen’ kunnen ontwikkelen die het mogelijk moeten maken om eerder in te grijpen bij psychische problemen. De Europese Commissie heeft 9,7 miljoen euro gereserveerd voor het onderzoek. Naast de Universiteit van Maastricht zijn ook het UMC Utrecht en de Hogeschool Utrecht bij het project betrokken.

In mei van dit jaar heeft GGD Hollands Noorden – in samenwerking met GGZ Noord-Holland-Noord – het werken aan meer mentale gezondheid voor kinderen (-9 mnd.-12 jaar), jongeren en jongvolwassenen (12–27 jaar) in Noord-Holland-Noord opgepakt. Het is de ambitie om de mentale gezondheid van kinderen, jongeren en jongvolwassenen op de agenda te zetten, zodat we ‘er eerder bij zijn’.