Gehoorschade: al op jonge leeftijd

Ouders zijn zich onvoldoende bewust van het risico op gehoorschade bij hun jonge kinderen, door veel en hard muziek luisteren, gamen of filmpjes kijken. Dat zegt Saskia Kloet van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL. “Als je valt en je enkel verstuikt, is dat direct zichtbaar. Gehoorschade sluipt erin.”

Zo’n 14 procent van de kinderen tussen de 9 en 11 jaar heeft beginnende gehoorschade

Feesten en festivals

Als daar op latere leeftijd, tijdens het stappen bijvoorbeeld, nog meer schade overheen komt, gaat het van kwaad tot erger. Kloet: “Het stapelt. Als je eerst als kind veel muziek luistert, later naar schoolfeesten gaat, weer later naar concerten of festivals, dan kan steeds meer schade aan de haarcellen in je oren ontstaan. En die is onomkeerbaar.”

De horrorverhalen over ernstige tinnitus zijn bekend: altijd last van herrie in je hoofd, van piepen, suizen en kloppen. Genezen kan niet, dus is voorkomen van lawaaischade het devies. Waar zitten de risico’s? “De belangrijke blootstellers aan hard geluid zijn voor kinderen de telefoons en tablets. Ze luisteren muziek, spelen games, kijken filmpjes op YouTube. Vaak met koptelefoon op, omdat ouders ook niet altijd dat geluid willen horen.”

Gebruik een begrenzer

Per week kun je in je vrije tijd 15 uur veilig worden blootgesteld aan 88 decibel, vertelt Kloet. “Stel een begrenzer in op de tablet of telefoon van je kind. Die zorgt ervoor dat het geluid nooit harder staat dan 85 decibel.” Uit een onderzoek van VeiligheidNL in 2020 bleek dat een kwart van de jongeren hun geluid te hard heeft staan.