Geen snackbar meer bij scholen?

Gemeenten krijgen de wettelijke bevoegdheid de vestiging van nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in een wijk of bij een school te verbieden. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Van Ooijen (preventie)  aan de Tweede Kamer.

In ons land is één op de zes kinderen te zwaar, in sommige wijken zelfs één op de drie kinderen

Ongezond voedsel

Zo wil de bewindsman gemeenten helpen de vestiging van aanbieders van ongezond voedsel tegen te gaan. Gemeenten kunnen in eerste instantie alleen nieuwe zaken tegenhouden in de omgeving van scholen of in bepaalde wijken waar ‘een onevenredig groot aanbod aan ongezond voedsel is’. Daarmee laat hij nadrukkelijk de optie open dat hij, als de strijd tegen overgewicht moeizaam blijft verlopen, gemeenten ook wil toestaan bestaande zaken uit deze wijken te weren. Maar dat is juridisch heel ingewikkeld, zeggen ingewijden.

Gezonde voeding en beweging volgens GGD Hollands Noorden

Zorgwekkend

Volgens Van Ooijen is in ons land één op de zes kinderen te zwaar. In sommige wijken geldt dat zelfs voor één op de drie kinderen. Hij noemt dat zorgwekkend. Ook is de helft van de volwassenen te zwaar. Als het kabinet niets doet, loopt dat aantal in 2040 op tot 62 procent van de volwassenen. Omdat overgewicht ook leidt tot allerlei andere gezondheidsproblemen, moet het probleem worden aangepakt. Anders komt de betaalbaarheid van de zorg en de vitaliteit van de beroepsbevolking in gevaar, schrijft van Ooijen. Om het risico te verminderen dat kinderen te zwaar worden, wil de staatssecretaris hen beter beschermen tegen ‘de blootstelling aan marketingtechnieken van de voedingsmiddelenindustrie’.

Maatregelen

Verder werkt de bewindsman aan wettelijke normen voor de samenstelling van levensmiddelen en de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet die in voedsel zit. Van Ooijen stelt vast dat een ‘wettelijke stok achter de deur’ ontbreekt om levensmiddelenfabrikanten te dwingen hun producten gezonder te maken. Volgens Van Ooijen staat onze wereld ‘bol van suiker-, zout- en vetrijke producten’ en ontbreekt het aan gezonde alternatieven. “De balans is zoek”, aldus de staatssecretaris. Met deze maatregelen en investeringen wil het kabinet bereiken dat in 2040 het percentage volwassenen met overgewicht is gedaald van 50 procent naar 38 procent. Ook mag in dat jaar het aantal te zware kinderen niet hoger zijn dan 9,1 procent.