Europese Digitale Coronacertificaat (DCC) stopt per 1 juli

Het ministerie van VWS heeft besloten de uitgifte van internationale digitale bewijzen via de CoronaCheck-app per 1 juli 2023 te beëindigen. Met het DCC konden reizigers met een QR-code aantonen dat zij gevaccineerd, hersteld of negatief getest waren.

Als alternatief voor de CoronaCheck-app kunnen reizigers hun vaccinatiestatus aantonen met een overzicht van hun vaccinaties via mijn.rivm.nl of via de zorgverlener die de vaccinaties heeft gezet

Wel of geen bewijs?

Vanaf 1 juli 2023 worden daarom geen DCC’s meer uitgegeven via de CoronaCheck-app. Een archiefversie van de app blijft tot eind 2023 bestaan. Bewijzen die vóór 1 juli zijn ingeladen, blijven in de app. Je kunt dan bewijzen uit de app als een bestand opslaan. Als er geen bewijzen in de app staan, dan is de applicatie na 1 juli niet meer bruikbaar.

Overzicht vaccinaties via mijn.RIVM.nl

Als alternatief voor de CoronaCheck-app kunnen reizigers hun vaccinatiestatus aantonen met een overzicht van hun vaccinaties via mijn.rivm.nl of via de zorgverlener die de vaccinaties heeft gezet. Ook blijft het mogelijk vaccinaties bij te laten schrijven in het gele boekje. De weinige landen die nog vragen om een vaccinatiebewijs accepteren vaak ook andere vormen dan het Europese DCC.

Check Wijsopreis.nl voor inreisvoorwaarden

Landen waar op dit moment nog inreisvoorwaarden gesteld worden, zijn bijvoorbeeld de Filipijnen en Bolivia. Kijk voor actuele informatie over je bestemming op wijsopreis.nl of op de site van de betreffende ambassade.

Het blijft tot en met 30 juni 2023 mogelijk om een QR-code als PDF te downloaden en te printen via coronacheck.nl. Dit bewijs is dan nog 1 jaar te gebruiken. Eerdere testuitslagen zijn alleen nog zichtbaar via coronatest.nl. Bij een voorgenomen reis blijft het mogelijk via een commerciële testaanbieder een testcertificaat te verkrijgen. Vragen? Kijk op Coronabewijs | Rijksoverheid.nl