Coronaprik najaarsronde 2023

De Nederlandse bevolking heeft inmiddels een brede bescherming opgebouwd, maar het virus is niet weg. De verwachting is dat het virus in golven blijft rondgaan. En dat door elke golf meer mensen ernstig ziek worden. Het is dan ook belangrijk dat mensen die een hoger risico lopen op ernstig ziek worden door corona, hun bescherming vóór de winter op peil brengen. Want in de winter kunnen er meer mensen zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen door een gelijktijdige piek van luchtweginfecties, zoals de griep en het RS-virus.

Bekijk video met uitleg in eenvoudige taal: (Nederlands, Engels, Turks, Arabisch, Pools)

Nieuw vaccin

In de prikronde van dit najaar wordt gevaccineerd met een vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant van omikron. Dit is het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin.

Mensen die een coronaprik kunnen krijgen

  • Mensen van 60 jaar en ouder
  • Mensen vanaf 18 jaar tot en met 59 jaar die jaarlijks de uitnodiging krijgen voor de griepprik (bijvoorbeeld mensen met hart- en vaatziekten, diabetes of een longaandoening)
  • Volwassenen en kinderen uit medisch hoogrisicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een ernstige afweerstoornis)
  • Zwangeren: met de coronaprik wordt de moeder beschermd tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico op vroeggeboorte verkleind
  • Zorgmedewerkers met direct patiënt- en/of cliëntcontact

In individuele gevallen is het halen van de coronaprik ook mogelijk voor mensen die buiten deze doelgroepen vallen. Bijvoorbeeld voor mensen die een gezinslid hebben met een kwetsbare gezondheid.

Novavax

Let wel: wil je geen prik met een mRNA-vaccin of is deze niet geschikt voor jou? Dan kun je een afspraak maken voor een prik met Novavax.

Afsprakenlijn Novavax: 0800-0174 (voor het maken, verzetten of afzeggen van je prikafspraak met het Novavax-vaccin maandag tot en met vrijdag: 09.00-17.00 uur)

Meer informatie