Check voor vertrek: is rabiës vaccinatie nodig?

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Hondsdolheid kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. Infectie is in veel gevallen dodelijk.

Rabiës komt bijna overal in de wereld voor, maar de kans om de ziekte in Nederland te krijgen is klein. De Wereldgezondheidsorganisatie ( WHO (World Health Organization ), www.who.int) houdt bij in welke landen rabiës voorkomt.

Ga je op reis naar een land waar rabiës voorkomt? Neem de volgende voorzorgsmaatregelen.

  • Laat je vaccineren als je naar het buitenland gaat en in contact kunt komen met dieren die rabiës kunnen hebben. Deze preventieve vaccinatie bestaat uit 2 prikken (op dag 0 en 7).

    Maak je afspraak
  • Vermijd contact met dieren in gebieden waar rabiës voorkomt. Raak dode of zieke dieren niet aan, zeker niet met blote handen. Aai in het buitenland geen dieren, voer ze ook niet. Let op dat (kleine) kinderen dieren niet aanraken.  

Op 28 september is het Wereld Rabiës Dag. Over heel de wereld worden verschillende activiteiten en campagnes georganiseerd om het bewustzijn over deze dodelijke zoönose te bevorderen.