1 vaccin beschermt tegen 6 soorten kanker

Sinds dit jaar worden niet alleen meisjes, maar ook jongens uitgenodigd voor de HPV vaccinatie. HPV staat voor het humaan papillomavirus. Van een besmetting met dit virus merk je meestal niks, maar het is wel heel besmettelijk. Als je HPV hebt, dan kun je zonder dat je het weet iemand anders besmetten. Meestal verdwijnt het virus vanzelf uit je lichaam. Soms gebeurt dat niet. Dan kun je 10-15 jaar later kanker krijgen, zoals baarmoederhalskanker (vrouwen) of peniskanker (mannen). 

Sinds deze week biedt HPVkeuzehulp.nl ouders en jongeren informatie over HPV en de vaccinatie

Ongeveer 800.000 jongens en meisjes die dit voorjaar zijn uitgenodigd, ontvangen de uitnodiging voor de laatste vaccinatie of een herinnering als zij dit voorjaar geen HPV-vaccinatie hebben gehaald. Naast de nieuwe doelgroep 9/10-jarige meisjes en jongens, krijgen ook de ongevaccineerde jongens en meisjes uit 2004, 2006, 2008 en 2009 een kans zich tegen HPV te beschermen.

HPV-keuzehulp live

Sinds deze week biedt HPVkeuzehulp.nl ouders en jongeren informatie over het humaan papillomavirus en de HPV-vaccinatie. Aangezien ouders van 9/10-jarige jongens en meisjes en jongeren/jong volwassenen andere vragen hebben over het virus en de vaccinatie, heeft de keuzehulp twee routes: een informatieroute voor ouders en een voor jongeren tot en met 26 jaar. Via ‘Ontdek jouw keuze’ kunnen zij hun kennis testen, informatie krijgen over hoe je een gesprek voert én met stellingen krijgen zij hulp bij het maken van een keuze over vaccinatie.